7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 48
1 2  
  • Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
  • Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
  • Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wytrawny smak oleju genialnie się komponuje z kaszą i świetnie poprawia jej smak, a pestki super chrupią. Taką kaszę uwielbiam jeść nawet samą albo tylko z surówką :-) Można też podawać np. z duszonymi lub smażonymi warzywami, sosem (np. klasycznym pieczarkowym lub pieczarkowym z tofu czy z boczniaków z musztardą) albo w tradycyjnym zestawie z jakimś kotletem lub czymś z tofu (np. smażonym tofu lub "piaskową" kostką z tofu) + oczywiście surówka. Do kaszy najbardziej lubię surówki klasyczne: z kapusty kiszonej, kapusty pekińskiej z jabłkiem i ogórkiem kiszonym, jabłka i marchewki, marchewki i pora oraz mix sałat z winegretem i ew. jakimiś warzywami. Mój ulubiony sposób na kaszę gryczaną :-)
  • Kasza gryczana - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :) W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
  • Bób - jak gotować, do czego wykorzystać
    autor: Kuna dieta: wegańska
    Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :)
  • Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)
  • Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
  • Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
  • Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.
  • Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
    autor: Rena dieta: wegańska
    Klasyczny francuski sos do sałatek.
  • Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem
    autor: arleta dieta: wegańska
    Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))
  • Zacierki
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.
  • Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami
    autor: luna-77 dieta: wegańska
    Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa.
  • Pasztet sojowy z pieczarkami
    autor: Euforio dieta: ovo-wege
    Pyszny, pyszny, pyszny, pyszny. Zjadam sam pasztet.
  • Ryż na sypko z piekarnika
    autor: pat dieta: wegańska
  • Ryż z parowaru
    autor: joa dieta: wegańska
    Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam!
  • Soczewica - jak gotować?
    autor: pat dieta: wegańska
    W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
  • Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
    autor: Ki_ dieta: wegańska
    Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.
  • Kasza gryczana moczona ("surowa")
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy.
  • Sos beszamelowy
    autor: pat dieta: wegańska
    Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
  • Kajmak (masa krówkowa)
    autor: Luna7 dieta: wegańska
    Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
  • Makaron bez wrzenia - sposób gotowania
    autor: pat dieta: wegańska
    Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;) Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"
  • Sos a la serowy do makaronu
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :) Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.
  • Kasza jaglana - jak gotować
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
  • Kasza "na oszczędnie"
    autor: Simao dieta: wegańska
    "Na oszczędnie" ponieważ zaoszczędzamy energie,witaminki i minerały zawarte w kaszy. Smacznie zdrowo i przyjaźnie :)
1 2  





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas