7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 292
   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  
  • Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez)
    autor: Iwo-na dieta: wegańska
    Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.
  • Makaron razowy w bardzo pomidorowym sosie
    autor: KKKG dieta: wegańska
    Makaron z sosem na bazie świeżych i suszonych pomidorów. Aromatyczny i pożywny. Sos świetny do pizzy, kaszy, makaronu lub jako zamiennik niezdrowego ketchupu.
  • Minimalistyczny sos tatarski do jajek na miękko
    autor: autor anonimowy dieta: ovo-wege
    Pomyśleć, że kiedyś żyłam nieoświecona i jadłam jajka bez sosu, dzisiaj kręcę nosem, kiedy nie ma składników na sos i odmawiam zjedzenia "gołych" jajek ;) Polecam!
  • Niskokaloryczny majonez (z białka)
    autor: Rena dieta: ovo-wege
  • Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego
    autor: Kuna dieta: wegańska
    Doskonałe do duszonych lub smażonych warzyw.
  • Oszukane baba ghanoush
    autor: hebiichigo dieta: wegańska
    Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
  • Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki
    autor: Rena dieta: lakto-wege
    Do smarowania pieczywa i maczania surowych warzyw, chipsów.
  • Pasta z awokado doprawiona cebulą i jarzynką
    autor: Vegankaa dieta: wegańska
    Pyszna, bardzo wyraźna w smaku pasta do chlebka, krakersów, czego to dusza zapragnie :)
  • Pesto
    autor: katarzynams dieta: wegańska
    Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
  • Pesto di basilico (z bazylią i nerkowcami)
    autor: mathilda dieta: wegańska
    Porcja 30 g dostarcza 50 kalorii.
  • "Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
    autor: tiny dieta: wegańska
    Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
  • Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
    autor: kaka dieta: wegańska
    Bardzo dobry sos do makaronu penne.
  • Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową
    autor: mathilda dieta: wegańska
    Genialne smarowidło kanapkowe. Przesmakowity dip do gotowanych warzyw. Doskonała alternatywa dla kupnych ketchupów, sosów etc. Delicious! Z podanych składników wychodzi około 300 gram pikantno-paprykowej pasty, której porcja (20g) dostarcza 25 kalorii.
  • Polewa mleczno-kakaowa do ciast
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Fajne wykończenie ciasta. Na to tylko jakaś kolorowa posypka bądź np. orzechy i mamy pyszny i ładny smakołyk :)
  • Raita (dip na bazie jogurtu) z czerwonych ziemniaków
    autor: Rena dieta: lakto-wege
    Kuchnia indyjska. Dodatek do dań głównych.
  • Raita (dip na bazie jogurtu) z ziemniaków z wiórkami kokosowymi
    autor: Rena dieta: lakto-wege
    Kuchnia indyjska. Dodatek do dań głównych.
  • Sałatka z sosem czosnkowym
    autor: Madhavi dieta: lakto-ovo-wege
    Kolejna wymyślona i naprawdę dobra sałatka :)
  • Salsa cruda - "surowa" salsa pomidorowa
    autor: Rena dieta: lakto-ovo-wege
    Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z czipsami z tortilli. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsy to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku.
  • Salsa serowa
    autor: ryfka dieta: lakto-wege
    s.gaba: "Dla miłośników kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się do tacos czy buritos. Salsa serowa jest do kupienia w sklepie, ale jej cena poraża. Zrobiona w domu jest bardzo smaczna, o ile nie smaczniejsza"
  • Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
    autor: ~szama dieta: wegańska
    To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
  • Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
    autor: ~szama dieta: wegańska
    To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
  • Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
    autor: ~pat dieta: wegańska
    Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
  • Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
    autor: ~pat dieta: wegańska
    Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
  • Śmietanowe guacamole
    autor: Irris dieta: wegańska & RAW
    Rewelacyjne do tacos z ostrym farszem z fasoli.
  • Sos 6 ziół do sałatek warzywnych
    autor: kathrine8 dieta: ovo-wege
    Sos może być przygotowywany w większej ilości i przechowywany w lodówce.
   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas