puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Grofu, czyli tofu z grochu
Tak jak http://puszka.pl/przepis/8950-tofu_z_bialej_fasoli.html nie jest to ściśle rzecz biorąc tofu, ale można je stosować w podobny sposób. To mój pomysł na uproszczenie procesu domowej produkcji birmańskiego tofu, które robi się z mąki z ciecierzycy. Pysznie smakuje na kanapkach pokrojone w plastry, albo usmażone w formie obtoczonych w otrębach kotlecików.
-
Jogurt domowy (dali)
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
-
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. potas, cynk, sód, mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, A. Reguluje trawienie i leczy anemię.
-
Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem
autor: Rena
dieta: wegańska
Kwasu buraczanego używać do zakwaszania barszczu lub jako napoju z dodatkiem zieleniny, tartego chrzanu, soli i cukru do smaku. Napój taki [...] jest zdrowy, poprawia mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go stosować też w miejsce zupy przy bardziej złożonym drugim daniu.
-
Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)
Naszym sekretnym składnikiem jest skrobia - bardzo mocno zagęszcza, nadaje całości kleistości, elastyczności, ale też utrzymuje wilgotność. W lukrze do dekorowania pierniczków zastąpi nam ubite białko jajka. Nie ma idealnie takich samych właściwości, ale taki lukier doskonale nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień :) Nie rozlewa się i nie wysycha tak szybko, jak zwykły lukier. Można nim wykonać niezłe cacka :D
-
-
Mleko nasionkowe (sezamowo-słonecznikowe)
Dla alergików, nadaje się dla dzieci powyżej 12 miesiąca.
-
Mleko sezamowe
autor: pat
dieta: wegańska
-
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu
Powiem tyle: musiałabym komuś nieprzeciętnie ufać, żeby zjeść ten jogurt nie widząc jak był przygotowany... tak ma przerażająco podobną konsystencję i smak do zwykłego naturalnego jogurtu. Ma kremową konsystencję i jest orzeźwiająco kwaskowaty - genialny jak na polskie warunki, gdzie takich produktów w zasadzie brak albo są obłędnie drogie. Super do chłodników, napojów jogurtowych, dipów, a zwł. sosu tzatziki :D
-
Ocet winny domowy
autor: pat
dieta: wegańska
-
Olej ostry do łez
autor: pat
dieta: wegańska
Marek: "Taki ostry olej bardzo łatwo przygotować samemu. Używałem gotowego do czasu, aż mi się skończył. Od tego momentu robię sam. Przygotowanie go trwa - w zależności od wersji - parę minut lub tydzień. Efekt IMHO dużo lepszy niż sklepowy, zwłaszcza jak się powrzuca inne przyprawy - eksperymentowanie mile widziane."
-
Parówki domowej roboty
autor: ~tomm
dieta: wegańska
Parówki sojowe dostępne w sklepach są drogie i zazwyczaj smakują jak podeszwa. Publikuję więc przepis na parówki, które smakują o niebo lepiej niż te kupione.
-
-
Przyprawa do masła, past i puree - posypka do sałatek, kanapek - ziarenkowe szaleństwo
Zaczęło się od tego, że zrobiłam własną mieszankę do pasty słonecznikowej, bo w sklepie nie dostałam gotowca. I na dobre mi to wyszło! Taka posypka to tyle możliwości - i jeśli chodzi o kompozycję i zastosowania :)
-
Sos pesto
autor: pat
dieta: lakto-wege
To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
-
-
Wegański ser
Bardzo prosty do wykonania.
-
Smalec wegetariański
autor: ~Andre
dieta: wegańska
Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Pyszne, twarde tofu bez cytryny
Pyszne, twarde tofu bez okropnego posmaku cytryny. Można kroić w kosteczkę lub cienkie plasterki. Z 1 szklanki soi otrzymałam ok. 350 g twardego tofu!
-
Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka
Przepis na ok. 2 l mleka sojowego i ok. 500 g okary lub na ok. 250 g tofu, ok. 1,5 l serwatki i ok. 500 g okary.
-
Seitan czyli chińskie "mięso"
autor: ~xSx
dieta: wegańska
Seitan jest w przygotowaniu nietrudny, lecz trochę czasochłonny. Nie należy przesadzać z objadaniem się seitanem ze względu na wysoką zawartość białka (jest to po prostu przyprawiony gluten). Można go piec, smażyć, grillować, wędzić itd. A później podawać z ryżem, z ziemniakami, z chlebem, jak kto woli. Bardzo dobry jest wystudzony seitan w bułce z warzywami i sosem. Smacznego!
-
Mleko sojowe
autor: pat
dieta: wegańska
Mick3y: "Zawsze robiłem wg tego przepisu i wychodziło przepyszne."
|