puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Przyprawa do masła, past i puree - posypka do sałatek, kanapek - ziarenkowe szaleństwo
Zaczęło się od tego, że zrobiłam własną mieszankę do pasty słonecznikowej, bo w sklepie nie dostałam gotowca. I na dobre mi to wyszło! Taka posypka to tyle możliwości - i jeśli chodzi o kompozycję i zastosowania :)
-
Razowe amerykańskie naleśniki z syropem truskawkowym
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wymyślony naprędce przepis na podstawie ogólnych wiadomości o "amerykańskich naleśnikach/pancakesach", dostosowany do własnych możliwości. Świetne z syropem truskawkowym czy miodem.
-
-
-
-
Ryż z parowaru
autor: joa
dieta: wegańska
Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam!
-
Sałatka groszkowa
Sałatka groszkowa, sycąca i banalnie prosta, idealna na lunch w pracy :)
-
Sałatka "krymska"
autor: sylvia
dieta: wegańska & RAW
Krymska, bo kombinowana podczas wakacji na Krymie z warzyw, których tam było pod dostatkiem. Bardzo prosta w przygotowaniu, chyba ciężko ją zepsuć. Pyszna!
-
Sałatka ze szpinaku i truskawek
autor: fangy
dieta: wegańska & RAW
Przepis od koleżanki z Meksyku. Składniki, których normalnie bym nie połączyła, ale... PYCHA!
-
Sałatka z rukolą, cykorią, jabłkiem i ananasem
Ciekawe połączenie owoców z nutką pikanterii.
-
Sałatka z rukolą, cykorią, jabłkiem i ananasem
Ciekawe połączenie owoców z nutką pikanterii.
-
Serowe sufleciki i jabłka zapiekane z granolą
Świetne zestawienie na śniadanie, a przygotowania nie zajmują
więcej niż 25 minut, polecam! :)
-
Słodkie curry warzywne
Danie o wspaniałym egzotycznym zapachu, smaczne i pożywne!
-
Słoneczna kasza jaglana z daktylami
Pyszne, energetyzujące śniadanie nafaszerowane smakołykami poprawiającymi nastrój.
-
Smootie porzeczkowy
Ogórki dają łagodny smak i są fajnym "rozcieńczalnikiem" dla kwaśnych porzeczek. Pycha.
-
Smootie porzeczkowy
Ogórki dają łagodny smak i są fajnym "rozcieńczalnikiem" dla kwaśnych porzeczek. Pycha.
-
Sos barbecue (do słoików lub na bieżąco)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Maciej Kuroń: "Sos barbecue jest dla amerykańskiego grillowicza tym, czym dla Włocha pesto, a dla Meksykanina salsa."
-
Sos pesto
autor: pat
dieta: lakto-wege
To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.
-
Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania)
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Np. do grilla. Nadaje się do przygotowania na miejscu.
-
Spagetti z cukini z sosem z surowych pomidorów (RAW)
autor: ramirra
dieta: wegańska & RAW
Pyszne danie witariańskie, jest połączeniem dwóch przepisów, które robiłam wielokrotnie. Idealne na lato :)
-
-
Surówka owocowo-zbożowa - muesli (musli)
autor: pat
dieta: wegańska
Dostępne w handlu różnorodne "Muesli" mają bardzo mało wspólnego z pierwowzorem surówki owocowo-zbożowej opracowanej na początku naszego wieku przez doktora Bircher-Bannera. Poniżej zamieszczam przepis na oryginalne Muesli.
-
-
Szybkie ziemniaki odsmażane z pomidorem
autor: ~ziemniaczek
dieta: wegańska
Proporcje należy ustalić samemu, aczkolwiek ziemniaków powinno być trochę więcej niż pomidorów. Przepis przydatny wtedy, gdy mamy niewykorzystane ziemniaki z obiadu :)
-
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
|