7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    


Muffiny bananowe (wegańska)
robiłam je już kiedyś x lat temu, dziś była powtórka, są świetne. cukru dałam tylko łyżkę (trzcinowego), bo jadł je też mój 7-miesięczniak. następnym razem w ogóle nie dodam, tylko banany muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. mąka to pół na pół biała i pełnoziarnista pszenna. kusi mnie dodatek ryżowej - próbował ktoś?
aha, dodałam też chlust mleka, bo ciasto było za gęste.
majczi 2016-04-10 16:34:13.577

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Z tym sernikiem to tak, jak z ulubioną bajką. Chcielibyśmy, aby nam cały czas towarzyszyła. A najlepszy tofusernik brzoskwiniowy robi mój zięć :)Najwyższy czas, żebym i ja spróbowała go zrobić, ale z jakimś bezglutenowym spodem.
Dana 2016-04-10 11:56:49.9

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska)
Te krokiety robie sporo czasu według przepisu z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, Wwa 1983. One są podawane do wigilijnej kapusty z grzybami. Zestawienie świetne. Proporcje też: 30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków utłuc na miazge, dodac 10 dkg zmielonych orzechów włoskich, 1 całe jajko, czubata łyżle tartej bułki oraz łyżeczke najdrobniej posiekanej naci pietruszki. Posolic do smaku i ręka wyrobić na jednolitą mase. Formować małe krokiety, panierować w jajku, bułce tartej, usmazyc na maśle na złoty kolor.
Polecam krokiety i książkę!
izabeli 2016-04-09 00:53:00.426

Naleśniki drożdżowe z nadzieniem bananowo-kokosowym (wegańska)
ciasto jakoś mi nie wyszło: starczyło na 4 nieduże placuszki.
A za to banany bomba: zrobiłam z połowy wiórków i wpisuję na stałe do zeszyciku. genialne nadzienie do naleśników
mańka 2016-04-08 14:10:44.005

Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege)
zrobiłam z żółtym lazurem, bardzo dobre szczególnie dla osób lubiących gryczaną
mańka 2016-04-06 20:28:48.443

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
Robię często te kotlety, ale dzisiaj po raz pierwszy je upiekłam, nie usmażyłam. Trochę się obawiałam, że się rozpadną i dlatego połowę słonecznika zmiksowałam na gładką masę jako zlepiacz. Reszta ziaren była tylko trochę zmiksowana tak żeby chrupało. Masa świetnie się lepiła, w połowie pieczenia przewróciłam kotleciki na drugą stronę. Nic się nie rozpadło.
Melduję, że upieczone kotleciki marchewkowe są jeszcze smaczniejsze niż smażone. Ja doprawiam je ziołami prowansalskimi, obtaczam w mące kukurydzianej zmieszanej z sezamem.
Jedliśmy z surówką z kapusty pekińskiej, awokado i kiełków domowego wyrobu. Do tego puree z selera. Pyszne i szybko się robi. Cały obiad w 30 minut gotowy.
Moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów na puszce :))) Dzięki.
~Marta 2016-04-03 19:27:30.704

Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)
Zupa jest przepyszna - często gości na moim stole, uwielbiana szczególnie przez dzieci
~Beata 2016-04-03 09:17:09.712

Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki (lakto-wege)
mam jedną uwagę - do gorącej zasmażki wlewa się zimną wodę, nie goracą, bo się porobią grudki.
~kucharka787 2016-04-01 15:44:33.151

Sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z czosnkiem (wegańska & RAW)
Taka sałatkę z przyjemnością robię, ale z pomidorów tylko biorę sam miąższ; reszta składników jak w przepisie. Troszke cukru do smaku. Przypraw za bardzo nie daję, bo psuja aromat. Pycha!! Kiedy wreszcie będziecie, pomidorki!??
izabeli 2016-03-30 02:47:24.169

Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych (wegańska)
Niestety moja smakowała jak ciasto francuskie z warzywami.
Wanieczek 2016-03-29 13:58:24.034

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Tą zupę ( dokładnie jak w przepisie) gotuję już od 2005 roku. Jest bardzo smaczna, dietetyczna i zawsze zachwyca moich znajomych. Polecam.
~Ewusia 2016-03-24 12:42:52.661

Rozgrzewająca i bogato przyprawiona zupa-krem na bazie czerwonej soczewicy (wegańska)
Jestem wegetarianką ale zupa i tak super! Mi bardzo smakowała mimo że pominęłam imbir i gorczyce sarepską i użyłam zamiennika oliwy. Mojej mamie która je mięso brakowało czegoś "odzwierzęcego" np. śmietany, czegoś zapychającego i wegety. Ale na pewno kiedyś ją jeszcze zrobię, choć sporo wyszło
~Szaniqa 2016-03-23 20:37:25.508

Babka ziemniaczana z pieczarkami (ovo-wege)
Wodę po tarciu ziemniaków odlewać?
MEDeah 2016-03-21 20:20:56.893

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
Ja robię podobnie ale dodaję około 200-300 gram kiełbasy
(w półplasterkach , można podsmażyć ) np. toruńskiej , na 1 kg użytych ziemniaków .
~Qlfon 2016-03-21 20:07:15.658

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
Mojego znajomego teściowa robi barszcz, gotując osobno w jednym garnku rosół i w drugim buraki w całości ale w tzw. mundurkach. Chyba to nieco dziwne, prawda? Następnie po zagotowaniu, gdy są lekko miękkie wyjmuje i obiera, a następnie rozdrobnione wrzuca do gotowego rosołu. Pozostały wywar po burakach wylewa. Według mnie, to profanacja barszczu, ponieważ buraki puszczają kolor nawet w mundurkach i tracą swoje właściwości po zagotowaniu. Gospodyni twierdzi, że barszcz jest wspaniały. Ja sądzę, że to produkt barszczopodobny.
~Daneks 2016-03-21 19:08:03.734

Karpatka vegan (wegańska)
Szkoda, ze zdjecia nie ma.
A to taki przepis na ciasto a'la francuskie?
Dla poczatkujacych, takie zdj duzo by wyjasnilo.
~Patti 2016-03-21 17:17:35.728

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
dziękuję zaskakująco dobre i szybkie ciasto. Zrobiłam w dużej tortownicy, też ok
mańka 2016-03-20 11:34:56.834

Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW)
U nas w domu barszcz wigilijny był wyłącznie na kiszonych burakach, jako że my z Kresów, a tam sie tak robiło (oczywiście z uszkami z grzybów z lasu, nie z pieczarek). Sama ten zwyczaj przejęłam, jedyny super-mega genialny barszcz. Teraz kisze buraki częściej, bo do picia, ale proporcje 1 kg buraków na ok. 2 l wody + trochę soli i czosnek i nic więcej. Kisi się koło kaloryfera ok. tydzień. Zlewam do szklanej butelki i trzymam w lodówce. Znakomite lekarstwo! A barszczyk to mało ambitnie z Krakusa :). Z buraczanym pozdrowieniem!
izabeli 2016-03-20 01:56:41.696

"Sajgonki" z ciasta francuskiego z duszonymi warzywami, kiełkami i groszkiem (lakto-ovo-wege)
Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.
~Agnieszka 2016-03-18 22:33:02.782

Sernik z tofu czekoladowy - pyszny (wegańska)
Jest przepyszny :)
~Aga 2016-03-17 22:50:08.404

Babeczki z zieloną herbatą matcha i pistacjami (wegańska)
Heeej, "matcha" sama w sobie jest dość drogim i niełatwo dostępnym produktem, myślisz, że dodanie zwykłej zielonej herbaty, którą może za pomocą blendera uda się sproszkować, też da radę? :)
~Łasuch 2016-03-13 22:39:54.235

Ziemniaki pieczone przekładane warzywami (wegańska)
To w końcu pieczone czy duszone? bo to dwie zupełnie różne formy obróbki termicznej, więc proszę autora przepisu o poprawienie go.
MagdaM 2016-03-13 17:41:54.625

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Super przepis, smaczne ciasto , polecam , stało się ulubioną i często pieczoną słodkością w moim domu. Całą rodzina uwielbia.
Stokrotka75 2016-03-11 19:18:04.493

Koktajl warzywno-owocowy - bomba odpornościowa (wegańska & RAW)
Mega
Toszka 2016-03-11 17:31:48.568

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
Panie! To je dobre! :D
A tak poważnie, to jest świetny, prosty i smaczny przepis. Miło zobaczyć, że każdy dodaje coś od siebie i ma własny sposób na gulasz to znaczy, że danie ewoluuje. Ja po przeczytaniu komentarzy i zainspirowaniu się dobrymi radami dodałem dużo czosnku, lubczyk i kotlety sojowe. A od siebie pół kilo marchwi, odrobinę chilli i łyżeczkę cząbru dla dopełnienia smaku. Właśnie szamam i wyszło wyśmienite. Polecam wszystkim :)
~Paweł 2016-03-08 18:37:51.717

   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas