7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    


Placki kukurydziane (z kukurydzy konserwowej) (ovo-wege)
Polecam :)
~Ania 2016-04-23 21:44:13.699

Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut! (wegańska)
Ziemniaka, na bora ziemniaka - nie kartofla :D
~Obi 2016-04-23 13:37:52.406

Kotlety brokułowe z musem paprykowym (wegańska)
Tak, manna ma być sucha. Tutaj jest użyta jako zagęstnik. Dlatego masę trzeba odstawić na 10-15 minut, żeby wciągnęła wodę.
patrycccja 2016-04-22 19:41:05.441

Falafel (felafel) (wegańska)
Zrobiłam! zielone falafele z jasnymi piegami! Eksperymentalne, bo lubię zmiany. Zielone od dużej ilości świeżej pietruszki. Sypnęło mi się za dużo pieprzu i niektórych ostrych przypraw i aby nieco złagodzić smak, dodałam podprażone ziarno sezamu i trochę mąki migdałowej + 2 łyżki wody. Rewelacja! Smażyłam na oleju kokosowym małe spłaszczone kuleczki i oczywiście nic się nie rozpadało i nie były suche w środku. Z dodatkiem dużej ilości surówek - pychotka!
Dana 2016-04-22 19:39:27.788

Kotlety brokułowe z musem paprykowym (wegańska)
a ta kasza manna ma być nie ugotowana ?
Ewela 2016-04-22 15:03:51.579

Onigiri (wegańska)
Przepiękna prezentacja, jakie równe i zgrabne :)
Moniczkers 2016-04-21 23:18:16.743

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Pycha pycha pycha!
Bezglutenowy spód zrobiłam na podstawie przepisu z czyjegoś bloga, ale niestety nie pamiętam :50g płatków błyskawicznych jaglanych, 50g mąki ryżowej, 10g maki migdałowej, 1 łyżka oleju kokosowego, 100 ml mleka roślinnego, 10 ml syropu klonowego.
Od siebie dodałam solidną szczyptę soli do smaku, 2 łyżeczki kakao.
Tym razem masa z tofu była z dodatkiem mąki z manioku (akurat taką miałam). Ten tofusernik jest straszny - za szybko znika!
Dana 2016-04-19 15:20:54.393

Falafel (felafel) (wegańska)
Zawsze wychodzą mi przepyszne falafele; nie rozpadają się, nie są w środku suche, nie chłoną dużo tłuszczu. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają z tym przepisem problem. Jako lepiszcza używam niewielkiej ilości namoczonego zmielonego siemienia (1 łyżeczka) Jeszcze nie próbowałam bez tego składnika, więc może czas spróbować. Zmieloną masę odstawiam na kilka godzin; tak jak przeczytałam w czyimś komentarzu 2-3h. Już ciecierzyca moczy się na jutro.
Warto czytać komentarze i uwagi Admina.
Dana 2016-04-19 15:10:54.95

Pieguski (ciastka) z czekoladą i bakaliami (lakto-ovo-wege)
mega ciasteczka piekę już drugi raz :)
~Ola 2016-04-17 17:38:19.089

Pasta pistacjowa (papista) (wegańska)
Dałam trochę mało pistacji ale i tak wyszło super.
aygora 2016-04-17 07:37:56.763

Oliwkowa pasta do chleba (wegańska)
Pychotka! Przepis trochę zmieniłam -część słonecznika została uprażona i dodana bez gotowania.Miałam też resztki suszonych pomidorów w oleju ,doprawiłam całość czosnkiem,solą i pieprzem.Wyszło wyśmienite.
aygora 2016-04-17 07:33:22.384

Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)
Dziś robiłam ten biszkopt na mące bezglutenowej, uniwersalnej kupionej w Tesko...jest oky. Dałam podwójną ilość wszystkich składników żeby biszkopt byl w większej formie.
~Lena 2016-04-16 20:40:47.945

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
Taka zagęszczona wersja węgierskiego paprikás krumpli czyli paprykarzu ziemniaczanego, bardzo dobra :) Dodałam trochę wędzonej papryki, bo lubię ten posmak.
Lilly Lill 2016-04-12 22:31:29.229

Hummus z czosnkiem, kolendrą i imbirem (wegańska)
Szkoda, że nie ma podanych proporcji, ale udało mi się jakoś na oko tak je dodać, że wyszedł chyba najlepszy z moich dotychczasowych hummusów :)
Lilly Lill 2016-04-12 21:42:37.656

Brokuły zapiekane pod sosem serowym (lakto-wege)
najlepsze danie z brokułami! :)
dominique 2016-04-11 22:05:55.842

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
Marta, a jak długo piekłaś je w piekarniku i w jakiej temperaturze? Chciałabym wypróbować Twój sposób. Dzięki za informację ;)
~Ola 2016-04-10 19:23:59.862

Muffiny bananowe (wegańska)
robiłam je już kiedyś x lat temu, dziś była powtórka, są świetne. cukru dałam tylko łyżkę (trzcinowego), bo jadł je też mój 7-miesięczniak. następnym razem w ogóle nie dodam, tylko banany muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. mąka to pół na pół biała i pełnoziarnista pszenna. kusi mnie dodatek ryżowej - próbował ktoś?
aha, dodałam też chlust mleka, bo ciasto było za gęste.
majczi 2016-04-10 16:34:13.577

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Z tym sernikiem to tak, jak z ulubioną bajką. Chcielibyśmy, aby nam cały czas towarzyszyła. A najlepszy tofusernik brzoskwiniowy robi mój zięć :)Najwyższy czas, żebym i ja spróbowała go zrobić, ale z jakimś bezglutenowym spodem.
Dana 2016-04-10 11:56:49.9

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska)
Te krokiety robie sporo czasu według przepisu z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, Wwa 1983. One są podawane do wigilijnej kapusty z grzybami. Zestawienie świetne. Proporcje też: 30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków utłuc na miazge, dodac 10 dkg zmielonych orzechów włoskich, 1 całe jajko, czubata łyżle tartej bułki oraz łyżeczke najdrobniej posiekanej naci pietruszki. Posolic do smaku i ręka wyrobić na jednolitą mase. Formować małe krokiety, panierować w jajku, bułce tartej, usmazyc na maśle na złoty kolor.
Polecam krokiety i książkę!
izabeli 2016-04-09 00:53:00.426

Naleśniki drożdżowe z nadzieniem bananowo-kokosowym (wegańska)
ciasto jakoś mi nie wyszło: starczyło na 4 nieduże placuszki.
A za to banany bomba: zrobiłam z połowy wiórków i wpisuję na stałe do zeszyciku. genialne nadzienie do naleśników
mańka 2016-04-08 14:10:44.005

Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami (lakto-wege)
zrobiłam z żółtym lazurem, bardzo dobre szczególnie dla osób lubiących gryczaną
mańka 2016-04-06 20:28:48.443

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
Robię często te kotlety, ale dzisiaj po raz pierwszy je upiekłam, nie usmażyłam. Trochę się obawiałam, że się rozpadną i dlatego połowę słonecznika zmiksowałam na gładką masę jako zlepiacz. Reszta ziaren była tylko trochę zmiksowana tak żeby chrupało. Masa świetnie się lepiła, w połowie pieczenia przewróciłam kotleciki na drugą stronę. Nic się nie rozpadło.
Melduję, że upieczone kotleciki marchewkowe są jeszcze smaczniejsze niż smażone. Ja doprawiam je ziołami prowansalskimi, obtaczam w mące kukurydzianej zmieszanej z sezamem.
Jedliśmy z surówką z kapusty pekińskiej, awokado i kiełków domowego wyrobu. Do tego puree z selera. Pyszne i szybko się robi. Cały obiad w 30 minut gotowy.
Moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów na puszce :))) Dzięki.
~Marta 2016-04-03 19:27:30.704

Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)
Zupa jest przepyszna - często gości na moim stole, uwielbiana szczególnie przez dzieci
~Beata 2016-04-03 09:17:09.712

Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki (lakto-wege)
mam jedną uwagę - do gorącej zasmażki wlewa się zimną wodę, nie goracą, bo się porobią grudki.
~kucharka787 2016-04-01 15:44:33.151

Sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z czosnkiem (wegańska & RAW)
Taka sałatkę z przyjemnością robię, ale z pomidorów tylko biorę sam miąższ; reszta składników jak w przepisie. Troszke cukru do smaku. Przypraw za bardzo nie daję, bo psuja aromat. Pycha!! Kiedy wreszcie będziecie, pomidorki!??
izabeli 2016-03-30 02:47:24.169

   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas