7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Hej Kociabanda. Ciesze sie ogromnie ze moje przepisy sie przydaja :D
Co do minestrone to mozesz zaczac od ugotowania bulionu albo iść na łatwiznę i uzyć buionu z proszku. Jeśli masz małe dziecko to podejrzewam że wyberzesz pierwszą opcję ;) Jeśli tak to możesz albo wykorzystać bulion i dodać "nowe" warzywa albo połączyć przepis na bulion i minestrone. Przez połączyć mam na myśli to że początek przepisu jest podobny jak na puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html , więc wystarczy pilnować, żeby niczego nie gotować za długo (czyli niczego nie rozgotować). Czyli po 1 całość gotować ok. pół godziny. Po 2 w odpowiednim momencie dodać pozostałe składniki (warzywa, makaron, fasolkę) tak żeby też sie ugotowały w tym samym czasie co warzywa bulionowe, ale nie rozgotowały.
Haha, mam nadzieję że nie zakręciłam za bardzo ;)
Aha, zupa jest zdecydowanie 1-garnkowa - tylko dorzucasz do gara kolejne rzeczy w miarę upływu czasu. Bo o ile ziemniaki potrzebują 30 min., a makaron np. 5 czy 10. Jakbyś wszystko wrzuciła razem to ziemniaki byłyby akurat, a reszta byłaby ciapą ;) Nie chcemy tego, prawda? ;D
patrycccja 2016-08-08 20:34:03.781

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Jako kobieta słabo udomowiona i sierota w kuchni (omleta nie potrafię zrobić nie patrząc w szczegółowy przepis) czytam ten przepis i ogarnąć nie mogę :(
Czy ja dobrze rozumiem, że mam najpierw ugotować z włoszczyzny wywar (np tak jak zaleca moja guru (połowę Twoich przepisów mam w stałym użyciu odkąd urodziło mi się dziecko niespodzianka i zmuszona zostałam do zapoznania się z kuchnią) patrycccja), a następnie z drugiej włoszczyzny gotować zupę? W trzecim i kolejnych garnakach zaś niektóre dodatki do niej??? Do wloszczyzny dokupilam kalafior i fasolkę szparagową. Siedzę, gapię się w przepis i nic z tego nie kumam :( Mam wrażenie, że może mi garów w kuchni zabraknąć na ugotowanie tej zupy ;) Pomocy!
Kociabanda 2016-08-08 12:36:33.273

Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
Proste i genialne:)
~ed 2016-08-06 01:11:33.244

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Trzeci rok kiszę ogórki z tego przepisu. Wychodzą rewelacyjne. W tym roku będzie 50 kg (!!!) bo znajomi pozamawiali, a i tak nigdy do wiosny nie starcza nam słoików. Jak się raz zrobi, to potem nie można się nadziwić, że to taka prostota :)
W zeszłym roku nie dodałam do jednej partii liści wiśni, ani żadnych innych (zawsze z nimi problem w mieście). Nie wpłynęło to ani na smak ani na chrupkość ogórków. Ja daję więcej czosnku i do części ogórków dodaję suszone papryczki chili. Przechowuję w ciepłej (niestety) piwnicy, nic się nigdy nie popsuło i nie wybuchło.
Dana + Patrycccja - jeszcze raz dziękuję za przepis. Dzięki Wam rodzina mnie uwielbia ;) (no może znalazłyby się jeszcze jakieś inne powody poza ogórkami kiszonymi).
~Marta 2016-08-03 02:08:46.358

Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska)
Może głupie pytanie ale chciałabym się upewnić - fasolkę wrzucamy na wrzątek bez uprzedniego moczenia?
Sminky 2016-07-30 19:15:40.856

Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska)
Przepyszne cudo mi wyszło :)
~zamniamiona 2016-07-26 19:28:08.292

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Czy ta pasta miso jest tutaj konieczna? albo czy można ją czymś zastapić?
~Asia 2016-07-23 12:42:56.687

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska)
Bardzo smaczna;) sok z cytryny pasuje idealnie
~Asia 2016-07-23 12:41:33.209

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
@Marika,
Przede wszystkim żelatyna nie jest wegetariańska...
Lilly Lill 2016-07-22 15:52:57.877

Pieczarki nadziewane serem feta (lakto-wege)
Robiłam podobne na grillu; do fety dodawałam czosnek i drobno posiekany koperek. Pycha!
~laureen 2016-07-21 09:58:15.898

Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege)
Poza kiełkami i kapustą dodałam pora. Wyszło super. Jakby nieliczyć trochę nietypowego dodatku, tzn kapusty, nie widzę różnicy między tym przepisem a naszym rodzimym omletem w wersji nie na słodko :) U mnie w domu rodzinnym najczęściej do ciasta dodawało się groszek, czerwoną paprykę i ser żółty lub rybę z puszki, ale faktycznie do omelta można wsadzić wszystko - nawet kapustę jak widać :) Sama bym na to nie wpadła, a wychodzi naprawdę ciekawie. Dziękuję :)
Kociabanda 2016-07-20 13:13:56.161

Makaron z cukinią i pomidorem (wegańska)
najlepsze jedzonko ever :)
~dorota 2016-07-15 21:33:37.244

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Czy można zastąpić czymś innym agar? Myślałam o żelatynie ale nie wiem czy się sprawdzi
~Marika 2016-07-13 00:55:15.932

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zawsze dodaję liście(choć nie dębowe)i nigdy ogórki nie sczerniały. Są zalecane, ponieważ dzięki nim ogórki są jędrne i twarde nawet przez 2-3 lata. Pierwsze słyszę o czernieniu ogórków. Moczenie (krótkie) jest zalecane, gdy jest sucho, a ogórki czekały na przerób. Ponadto, moczenie w większym stopniu wypłukuje ewentualne środki ochrony roślin.
Dana 2016-07-12 12:43:01.822

Brokuły zapiekane pod sosem serowym (lakto-wege)
Polecam dodać na koniec pomidorki cherry na gałązce zapiekane w piekarniku, swietnie sie komponują i smakowicie wyglądają
~RadekRado 2016-07-12 10:59:53.849

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zapomniłem Nie dodajcie liści ,powodują czernienie ogoreków .Najbardziej szkodzą te Dębowe.
~Rsup 2016-07-11 11:48:41.256

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
wszystko pięknie tylko umyć a nie moczyć . Ogórki podczas moczeni najnormalniej zaczynają kisnąc tracą cukier.dlatego prawdopodobhie musisz dosładzać zalewę.
Oczywiscie że po ukiśnięciu można pasteryzować ,lub trochę wcześniej to będą mniej kwaśne ,Nie pasteryzowane w chłodnej piwnicy spokojnie wytrzymują 2lata. SMACZNEGO .
~rysup 2016-07-11 11:35:42.206

Idealny dżem malinowy (wegańska)
Ja robię ciut inaczej. Zasypuję maliny cukrem i po 2 dniach zlewam sok. Maliny przecieram przez sito. Pestki nadają niedobry smak, więc idą do wyrzucenia. Jeśli w malinach było zbyt dużo soku to go odlewam z "papki". Dopiero wtedy dorzucam cukru. I gotuję. Zero jakiś zagęszczaczy. Maliny i cukier. Moje dżemy są znane w całej okolicy. Sok po za pasteryzowaniu czeka na zimę.
~Adam 2016-07-10 18:23:17.862

Gryczana z czochem i tofu wędzonym (wegańska)
Proste i smaczne! Z braku wystarczającej ilości kaszy gryczanej, zrobiłam pół na pół z jęczmienną i dodałam jeszcze kilka suszonych pomidorów i zioła prowansalskie.
Lilly Lill 2016-07-10 14:18:53.915

Fasolka "po bretońsku" (wegańska)
Niesamowite siwtna kombinacja przypaw, od siebie dodalam sproszkowana wedzona papryke, nigella seeds i cynamon. Tymanku braklo. Pietruszka byla aczkolwiek suszona. Niebo w gebie na pewno zrobie jeszcze raz zeby zobacyzc jak smakuje z tymiankiem.
MadInGlasvegas 2016-07-09 22:59:45.548

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
czy po tych paru dniach stania w domu, można je za pasteryzować?
~marzena 2016-07-09 20:14:30.453

Kurki - mrożenie (wegańska)
" Kurki dusimy z niewielką ilością oleju na dużym ogniu, bez przykrycia". Mała uwaga: jeśli 'dusimy", to pod przykryciem, jeśli blanszujemy, bądź obgotowujemy, to bez przykrycia.
~Piotr 2016-07-09 12:57:32.793

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Czy liście w sloikach maja być w calosci czy mogą być porwane na kawałki? Taki listek dębu jest chyba dosyć spory... Na dniach zamierzam próbować ;)
majczi 2016-07-06 23:22:06.079

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska)
Kolejny sezon z tą zupą :) tym razem doprawiona sokiem z cytryny
majczi 2016-07-06 19:04:17.829

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
Mega ekspresowy przepis - a takie cenię najwyżej:-) Ciasteczka rewelacyjne!!! Rozwałkowałam placek i kroiłam radełkiem jak mi ręka poszła :-)Wyszło ich dwie blaszki. Polecam i przepis i same ciasteczka!
~Dorotka 2016-07-05 14:08:39.999

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas