7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Pieczarki nadziewane serem feta (lakto-wege)
Robiłam podobne na grillu; do fety dodawałam czosnek i drobno posiekany koperek. Pycha!
~laureen 2016-07-21 09:58:15.898

Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege)
Poza kiełkami i kapustą dodałam pora. Wyszło super. Jakby nieliczyć trochę nietypowego dodatku, tzn kapusty, nie widzę różnicy między tym przepisem a naszym rodzimym omletem w wersji nie na słodko :) U mnie w domu rodzinnym najczęściej do ciasta dodawało się groszek, czerwoną paprykę i ser żółty lub rybę z puszki, ale faktycznie do omelta można wsadzić wszystko - nawet kapustę jak widać :) Sama bym na to nie wpadła, a wychodzi naprawdę ciekawie. Dziękuję :)
Kociabanda 2016-07-20 13:13:56.161

Makaron z cukinią i pomidorem (wegańska)
najlepsze jedzonko ever :)
~dorota 2016-07-15 21:33:37.244

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Czy można zastąpić czymś innym agar? Myślałam o żelatynie ale nie wiem czy się sprawdzi
~Marika 2016-07-13 00:55:15.932

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zawsze dodaję liście(choć nie dębowe)i nigdy ogórki nie sczerniały. Są zalecane, ponieważ dzięki nim ogórki są jędrne i twarde nawet przez 2-3 lata. Pierwsze słyszę o czernieniu ogórków. Moczenie (krótkie) jest zalecane, gdy jest sucho, a ogórki czekały na przerób. Ponadto, moczenie w większym stopniu wypłukuje ewentualne środki ochrony roślin.
Dana 2016-07-12 12:43:01.822

Brokuły zapiekane pod sosem serowym (lakto-wege)
Polecam dodać na koniec pomidorki cherry na gałązce zapiekane w piekarniku, swietnie sie komponują i smakowicie wyglądają
~RadekRado 2016-07-12 10:59:53.849

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zapomniłem Nie dodajcie liści ,powodują czernienie ogoreków .Najbardziej szkodzą te Dębowe.
~Rsup 2016-07-11 11:48:41.256

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
wszystko pięknie tylko umyć a nie moczyć . Ogórki podczas moczeni najnormalniej zaczynają kisnąc tracą cukier.dlatego prawdopodobhie musisz dosładzać zalewę.
Oczywiscie że po ukiśnięciu można pasteryzować ,lub trochę wcześniej to będą mniej kwaśne ,Nie pasteryzowane w chłodnej piwnicy spokojnie wytrzymują 2lata. SMACZNEGO .
~rysup 2016-07-11 11:35:42.206

Idealny dżem malinowy (wegańska)
Ja robię ciut inaczej. Zasypuję maliny cukrem i po 2 dniach zlewam sok. Maliny przecieram przez sito. Pestki nadają niedobry smak, więc idą do wyrzucenia. Jeśli w malinach było zbyt dużo soku to go odlewam z "papki". Dopiero wtedy dorzucam cukru. I gotuję. Zero jakiś zagęszczaczy. Maliny i cukier. Moje dżemy są znane w całej okolicy. Sok po za pasteryzowaniu czeka na zimę.
~Adam 2016-07-10 18:23:17.862

Gryczana z czochem i tofu wędzonym (wegańska)
Proste i smaczne! Z braku wystarczającej ilości kaszy gryczanej, zrobiłam pół na pół z jęczmienną i dodałam jeszcze kilka suszonych pomidorów i zioła prowansalskie.
Lilly Lill 2016-07-10 14:18:53.915

Fasolka "po bretońsku" (wegańska)
Niesamowite siwtna kombinacja przypaw, od siebie dodalam sproszkowana wedzona papryke, nigella seeds i cynamon. Tymanku braklo. Pietruszka byla aczkolwiek suszona. Niebo w gebie na pewno zrobie jeszcze raz zeby zobacyzc jak smakuje z tymiankiem.
MadInGlasvegas 2016-07-09 22:59:45.548

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
czy po tych paru dniach stania w domu, można je za pasteryzować?
~marzena 2016-07-09 20:14:30.453

Kurki - mrożenie (wegańska)
" Kurki dusimy z niewielką ilością oleju na dużym ogniu, bez przykrycia". Mała uwaga: jeśli 'dusimy", to pod przykryciem, jeśli blanszujemy, bądź obgotowujemy, to bez przykrycia.
~Piotr 2016-07-09 12:57:32.793

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Czy liście w sloikach maja być w calosci czy mogą być porwane na kawałki? Taki listek dębu jest chyba dosyć spory... Na dniach zamierzam próbować ;)
majczi 2016-07-06 23:22:06.079

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska)
Kolejny sezon z tą zupą :) tym razem doprawiona sokiem z cytryny
majczi 2016-07-06 19:04:17.829

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
Mega ekspresowy przepis - a takie cenię najwyżej:-) Ciasteczka rewelacyjne!!! Rozwałkowałam placek i kroiłam radełkiem jak mi ręka poszła :-)Wyszło ich dwie blaszki. Polecam i przepis i same ciasteczka!
~Dorotka 2016-07-05 14:08:39.999

Pierogi z jagodami (wegańska)
Ostatnio czytałam w jednym przepisie, że do jagód jako nadzionka mozna dodac oprócz odrobiny cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej - na ok. 1 szkl. jagód. To byłoby dobre, wszak mąka ziemn. pochłania wodę. Tak zrobię.
izabeli 2016-07-03 03:08:10.274

Kalafior z patelni (wegańska)
Przyłączam się do entuzjastycznych komentarzy.
Kalafior pycha, łodygi/głąb również, no ale ja to lubię również na surowo.
Znacznie smaczniejszy niż z wody/pary. Przygotowanie w woku wymaga więcej czasu - bardzo długo pozostaje chrupki. Dodałam pieczarki i - pod koniec - mrożony groszek i ulubione przyprawy.
Smakował dużym i małym. Z pewnością do powtórzenia w różnych smakowych odsłonach.
chez_paulina 2016-06-30 17:24:36.371

Szpinak z serkiem topionym i czosnkiem (lakto-wege)
Monia, moze mleko stare i kwasne
~milka 2016-06-29 22:33:06.457

Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Pomimo wielu wątpliwości w trakcie tworzenia, dałam jakoś radę i jestem bardzo zadowolona z efektu :)
Kociabanda 2016-06-26 22:47:03.583

Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Za mało precyzyjny ten przepis dla kogoś kto robi chłodnik po raz pierwszy :( Nie wiedziałam np. czy mam botwinkę gotować od razu całą czy łodygi wcześniej, a liście razem z "zieleniną" dopiero dorzucić?
Kociabanda 2016-06-26 21:36:32.574

Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska)
Po dodaniu do mleka sojowego cukru trzcinowego następuje denaturacja białka więc nie można go łączyć ze sobą!
~sara 2016-06-25 17:14:41.022

Muffiny bananowe (wegańska)
ja robię z mąką ryżową 1 szklanka, a druga pół na pół gryczana i żytnia jasna. wychodzą pycha.
~ankape 2016-06-24 08:33:40.458

Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Czy można zastąpić cukier stewią lub ksylitolem?
~Ania 2016-06-24 02:14:58.627

Wegański sos czosnkowy (wegańska)
Sos pyszny!
Z pewnością można poddawać go różnym modyfikacjom, ja dodałem marchew startą na drobnych oczkach i koperek - pycha.
Rene 2016-06-22 16:13:55.046

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas