7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
No właśnie ze względu na dziecko na łatwiznę pójść nie mogę. Kostki itp odpadają (zapomniałam, że w ogóle istnieją). Niestety zabrałam się za robotę zanim przeczytałam Twój wpis i narobilam się jak głupia. Najpierw wywar , potem druga włoszczyzna i osobno dodatki :( Bałam się, że jak nie zrobię najpierw wywaru to wyjdzie woda z warzywami. Wyszło całkiem dobrze, ale klełam samą siebie, że mnie w ogóle podkusiło się tego tykać :D Następnym razem spróbuję połączyć gotowanie wywaru z sukcesywnym dorzucaniem dodatków, choć trochę się boję, że z moimi talentami albo coś rozgotuję, albo czegoś niedogotuję. Do następnego razu jednak daleko, bo przy tym pierwszym wylałam siódme poty i mam chwilowego wstręta do ambitnych przepisów ;) Dziękuję za podpowiedź :)
Kociabanda 2016-08-15 20:38:32.666

Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami) (lakto-wege)
Bardzo dobre, cukinię na przyszłość pokroje w półplasterki. Dodałam dużo pieprzu i jeszcze zioła prowansalskie. Dziękuję za przepis.
mańka 2016-08-15 17:30:30.225

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Po trzech latach znowu je zrobiłam,pycha! Co prawda teraz zamiast granulatu soczewica, pominelam ziemniaki, wbilam za to dwa jajka dla łatwiejszego smażenia, bo nie jestem weganką. Polecam dodac dużo papryki wędzonej, aromat przy smażeniu obłędny. Prócz niej dodałam jeszcze mielonej kolendry, czosnek granulowany, platki drożdżowe, majeranek, pieprz i duuzo sosu sojowego. Do tego trzy drobno pokrojone pomidory suszone z oleju. W tych przyprawach jest moc!
~majczi 2016-08-12 22:43:52.175

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Wyszlo baaardzo dobre, ale jak makrela nie smakuje :D
~Mniam 2016-08-12 14:20:10.792

Szybki kuskus z papryką, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Ja dziś zrobiłam w wersji z indyjskimi przyprawami:
Garam masalą, mielonym imbirem, curry, kardamonem i kminem.
Wyszło dosyć ostre, ale mega dobre ;)
~Weronika 2016-08-11 12:41:06.976

Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami) (lakto-wege)
Specjalnie dla tego przepisu się zarejestrowałam ;) Przepyszne i banalnie proste! Dodałam na koniec marynowane tofu pokrojone w kostkę, a całość podałam z kasza gryczaną. Ge-nial-ne!
lesna82 2016-08-10 21:21:44.752

Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Świetne ciasto! Dzięki za przepis.
~Teresa 2016-08-09 14:58:42.972

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Hej Kociabanda. Ciesze sie ogromnie ze moje przepisy sie przydaja :D
Co do minestrone to mozesz zaczac od ugotowania bulionu albo iść na łatwiznę i uzyć buionu z proszku. Jeśli masz małe dziecko to podejrzewam że wyberzesz pierwszą opcję ;) Jeśli tak to możesz albo wykorzystać bulion i dodać "nowe" warzywa albo połączyć przepis na bulion i minestrone. Przez połączyć mam na myśli to że początek przepisu jest podobny jak na puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html , więc wystarczy pilnować, żeby niczego nie gotować za długo (czyli niczego nie rozgotować). Czyli po 1 całość gotować ok. pół godziny. Po 2 w odpowiednim momencie dodać pozostałe składniki (warzywa, makaron, fasolkę) tak żeby też sie ugotowały w tym samym czasie co warzywa bulionowe, ale nie rozgotowały.
Haha, mam nadzieję że nie zakręciłam za bardzo ;)
Aha, zupa jest zdecydowanie 1-garnkowa - tylko dorzucasz do gara kolejne rzeczy w miarę upływu czasu. Bo o ile ziemniaki potrzebują 30 min., a makaron np. 5 czy 10. Jakbyś wszystko wrzuciła razem to ziemniaki byłyby akurat, a reszta byłaby ciapą ;) Nie chcemy tego, prawda? ;D
patrycccja 2016-08-08 20:34:03.781

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Jako kobieta słabo udomowiona i sierota w kuchni (omleta nie potrafię zrobić nie patrząc w szczegółowy przepis) czytam ten przepis i ogarnąć nie mogę :(
Czy ja dobrze rozumiem, że mam najpierw ugotować z włoszczyzny wywar (np tak jak zaleca moja guru (połowę Twoich przepisów mam w stałym użyciu odkąd urodziło mi się dziecko niespodzianka i zmuszona zostałam do zapoznania się z kuchnią) patrycccja), a następnie z drugiej włoszczyzny gotować zupę? W trzecim i kolejnych garnakach zaś niektóre dodatki do niej??? Do wloszczyzny dokupilam kalafior i fasolkę szparagową. Siedzę, gapię się w przepis i nic z tego nie kumam :( Mam wrażenie, że może mi garów w kuchni zabraknąć na ugotowanie tej zupy ;) Pomocy!
Kociabanda 2016-08-08 12:36:33.273

Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
Proste i genialne:)
~ed 2016-08-06 01:11:33.244

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Trzeci rok kiszę ogórki z tego przepisu. Wychodzą rewelacyjne. W tym roku będzie 50 kg (!!!) bo znajomi pozamawiali, a i tak nigdy do wiosny nie starcza nam słoików. Jak się raz zrobi, to potem nie można się nadziwić, że to taka prostota :)
W zeszłym roku nie dodałam do jednej partii liści wiśni, ani żadnych innych (zawsze z nimi problem w mieście). Nie wpłynęło to ani na smak ani na chrupkość ogórków. Ja daję więcej czosnku i do części ogórków dodaję suszone papryczki chili. Przechowuję w ciepłej (niestety) piwnicy, nic się nigdy nie popsuło i nie wybuchło.
Dana + Patrycccja - jeszcze raz dziękuję za przepis. Dzięki Wam rodzina mnie uwielbia ;) (no może znalazłyby się jeszcze jakieś inne powody poza ogórkami kiszonymi).
~Marta 2016-08-03 02:08:46.358

Fasolka po bretońsku (z warzywami) (wegańska)
Może głupie pytanie ale chciałabym się upewnić - fasolkę wrzucamy na wrzątek bez uprzedniego moczenia?
Sminky 2016-07-30 19:15:40.856

Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska)
Przepyszne cudo mi wyszło :)
~zamniamiona 2016-07-26 19:28:08.292

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Czy ta pasta miso jest tutaj konieczna? albo czy można ją czymś zastapić?
~Asia 2016-07-23 12:42:56.687

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska)
Bardzo smaczna;) sok z cytryny pasuje idealnie
~Asia 2016-07-23 12:41:33.209

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
@Marika,
Przede wszystkim żelatyna nie jest wegetariańska...
Lilly Lill 2016-07-22 15:52:57.877

Pieczarki nadziewane serem feta (lakto-wege)
Robiłam podobne na grillu; do fety dodawałam czosnek i drobno posiekany koperek. Pycha!
~laureen 2016-07-21 09:58:15.898

Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege)
Poza kiełkami i kapustą dodałam pora. Wyszło super. Jakby nieliczyć trochę nietypowego dodatku, tzn kapusty, nie widzę różnicy między tym przepisem a naszym rodzimym omletem w wersji nie na słodko :) U mnie w domu rodzinnym najczęściej do ciasta dodawało się groszek, czerwoną paprykę i ser żółty lub rybę z puszki, ale faktycznie do omelta można wsadzić wszystko - nawet kapustę jak widać :) Sama bym na to nie wpadła, a wychodzi naprawdę ciekawie. Dziękuję :)
Kociabanda 2016-07-20 13:13:56.161

Makaron z cukinią i pomidorem (wegańska)
najlepsze jedzonko ever :)
~dorota 2016-07-15 21:33:37.244

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Czy można zastąpić czymś innym agar? Myślałam o żelatynie ale nie wiem czy się sprawdzi
~Marika 2016-07-13 00:55:15.932

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zawsze dodaję liście(choć nie dębowe)i nigdy ogórki nie sczerniały. Są zalecane, ponieważ dzięki nim ogórki są jędrne i twarde nawet przez 2-3 lata. Pierwsze słyszę o czernieniu ogórków. Moczenie (krótkie) jest zalecane, gdy jest sucho, a ogórki czekały na przerób. Ponadto, moczenie w większym stopniu wypłukuje ewentualne środki ochrony roślin.
Dana 2016-07-12 12:43:01.822

Brokuły zapiekane pod sosem serowym (lakto-wege)
Polecam dodać na koniec pomidorki cherry na gałązce zapiekane w piekarniku, swietnie sie komponują i smakowicie wyglądają
~RadekRado 2016-07-12 10:59:53.849

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zapomniłem Nie dodajcie liści ,powodują czernienie ogoreków .Najbardziej szkodzą te Dębowe.
~Rsup 2016-07-11 11:48:41.256

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
wszystko pięknie tylko umyć a nie moczyć . Ogórki podczas moczeni najnormalniej zaczynają kisnąc tracą cukier.dlatego prawdopodobhie musisz dosładzać zalewę.
Oczywiscie że po ukiśnięciu można pasteryzować ,lub trochę wcześniej to będą mniej kwaśne ,Nie pasteryzowane w chłodnej piwnicy spokojnie wytrzymują 2lata. SMACZNEGO .
~rysup 2016-07-11 11:35:42.206

Idealny dżem malinowy (wegańska)
Ja robię ciut inaczej. Zasypuję maliny cukrem i po 2 dniach zlewam sok. Maliny przecieram przez sito. Pestki nadają niedobry smak, więc idą do wyrzucenia. Jeśli w malinach było zbyt dużo soku to go odlewam z "papki". Dopiero wtedy dorzucam cukru. I gotuję. Zero jakiś zagęszczaczy. Maliny i cukier. Moje dżemy są znane w całej okolicy. Sok po za pasteryzowaniu czeka na zimę.
~Adam 2016-07-10 18:23:17.862

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas