7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -kitri (wegańska) seva - mistrz lapidarności ;-) wojmat 2002-06-14 00:00:00.0 Żurek cały domowy (lakto-ovo-wege) z soczewicą mniam! może kiedys zrobię. miło nam :-) ~wojma+syla 2002-06-14 00:00:00.0 Żurek cały domowy (lakto-ovo-wege) Zur wyszedł świetnie, i bardzo go duzo jest starczyło na dwie zupy, a jeszcze troche w lodówce mam, na trzecia spokojnie też starczy. Sama zupe zrobiłam troche innaczej, bo z włoszczyzny pokrojonej i soczewicy, ale była taka jak trzeba, lekko kwaskowata i ten aromat, pychota. ;-) Talka 2002-06-13 00:00:00.0 Jarskie szaszłyki z podgotowanych młodych ziemniaków i jabłek (grill) (wegańska) Szaszłyczki pyszne, tylko ja dodawałam do nich kapelusze pieczarek. kimberlit 2002-06-12 00:00:00.0 Smakowite świderki (z oliwkami, ostrą papryczką, natką i bułką tartą) (wegańska) Super potrawa. Goście mięsożerni byli zachwyceni ~Kolumb 2002-06-11 00:00:00.0 Falaffel, czyli felafel (wegańska) Takie małe wyjasnienie. W wersji Bliskowschodniej falafel robimy z cieciorki (grochu wloskiego) w wersji Egipskiej z bobu a wlasciwie jego odmiany: bobiku (zdecydowanie nie z grochu) :), co wazne nie z zywego ale z suchego. Troche to skomplikowane... ale taka prawda. Do tej potrawy przyznaje sie kilka nacji i kazda go robi inaczej. Do srodka duzo kolendry i durzo zielonego. Przyznam ze nigdy sama nie robilam ale jadam w duzych ilosciach.. pycha! ~Ana 2002-06-04 00:00:00.0 Botwinka (wegańska) bardzo smaczna zupka. nia zaingurowalam potrawy z botwinki, nigdy wczesniej nie jadlam tego uroczego warzywka i dobrze, ze sie przelamalam, bo pycha. Rena 2002-06-02 00:00:00.0 Krupnik z soczewicą (wegańska) Zupka wyszła świetna, ale dużo lepsza jest nastepnego dnia, wiec warto zrobic troche wiecej. Talka 2002-06-02 00:00:00.0 Lody bananowe (wegańska & RAW) jeszcze prościej jest zrobić lodowe "cukierki" z banana: kroisz banana na niezbyt cienkie plasterki i rozkładasz na talekrzu tak, aby poszczególne plasterki się nie dotykały. wystarczy zamrozić i wcinać:) po zamrożeniu banan robi sie jeszcze bardziej słodki i wówczas jest to dobra alternatywa dla odchudzających się. Rena 2002-05-27 00:00:00.0 Lody bananowe (wegańska & RAW) dobrze jest też dodać troche soku z cytryny, banany bardzo dobrze sie z nim komponują. patrycccja 2002-05-27 00:00:00.0 Falaffel, czyli felafel (wegańska) Felafel w Izraelu jest podawany jako smażona ciecierzyca z przyprawami włożona do specjalnego bliskowschodniego chlebka, zwanego pita (taki placek). Także to nie musi twarde jak kotlet (oczywiście zupa olejowa tez nie jest wskazana). ~celofyz 2002-05-24 00:00:00.0 Brokuły z kalafiorem w sezamie (wegańska) ale dobre! swietne rowniez jako samodzielny posilek, przekaska lub po prostu letni obiad (jako obiad jadlam z pokrojonymi w plasterki pomidorami. pomidory oczywiscie obok, a nie w potrawie). jeszcze co do sezamu - nie mialam wiec uzyla obluszczonego, prazonego siemienia - jest taki w sprzedazy - swietnie chrupal i dawal bardzo przyjemny posmak. sadze ze ze zwyklym, nieobluszczanym, tez by bylo pycha. acha, z surowych warzyw oczywiscie o niebo smaczniejsze. patrycccja 2002-05-24 00:00:00.0 Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska) mniam, dałam ten farsz do lazani, pierwszy raz jadłam szpinak i to jest naprawde dobre. troche dziwne w smaku ale bardzo dobre. Talka 2002-05-08 00:00:00.0 Naleśnik z mąki pszennej i grochowej (wegańska) Zrobiłam z mąki orkiszowej, białej pszennej i grochowej na oleju z pestek winogron; wyszły przepyszne (ciasto jeszcze przed usmażeniem ma bajeczny zapach!), ale dałam trochę za mało wody i naleśniki wyszły bardzo grube (sycące). Rzeczywiście, trzeba dodać sporo wody, bo konsystencja ciasta na tradycyjne naleśniki z białej mąki nie zdaje tutaj egzaminu. Dziękuję za wspaniały przepis! Finn 2002-05-08 00:00:00.0 Papryka nadziewana serkiem wiejskim i serem owczym (lakto-wege) Ja do nadzienia dodaję jeszcze ugotowaną kaszę gryczaną - niesamowite połączenie i wspaniały smak. Nawet mój "prawie-wyłącznie-mięsożerny" chłopak lubi takie papryki jako samodzielne danie! Finn 2002-05-07 00:00:00.0 Kapusta biała z pieczarkami na maśle (wegańska) Zrobiłam danie według przepisu, ale zamiast kapusty białej dałam włoską i... po prostu niebo w gębie!!! Finn 2002-05-07 00:00:00.0 Makaron z sosem orzechowym (lakto-wege) dzieki tobie dzisiejszy obiad byl przepyszny i zajal mi 10 minut!!!!!!bardzo bardzo mi smakowalo i mojemu mezowi rowniez:)))))) Rena 2002-05-06 00:00:00.0 Cebula i pieczarki rozkosznie pachnące ziołami (z grilla) (wegańska) powiem tak: nie da sie nie mruczen jedzac te szaszlyki. proste skladniki, a takie bogactwo smaku! Rena 2002-05-03 00:00:00.0 Sajgonki "sajgon w kuchni" (z grzybami mun, warzywami i granulatem sojowym) (wegańska) bardzo łatwo sie robi i pyszne sa po prostu, jedyna ich wada, to to że śmierdzą malizną ;-), szkoda;-) Talka 2002-04-30 00:00:00.0 Czosnek z grilla (wegańska) Jeżeli grill jest mocno rozgrzany, nie ma potrzeby czekać aż 30 minut - po najdalej 10 czosnek jest gotowy ! Wskazówka: zewnętrzne łuski robią się brązowo - czarne. Warto posolić. Niektórzy radzą posmarować oliwą przed położeniem na ruszt. W smaku - rewelacja. ~Szymon 2002-04-30 00:00:00.0 Twarożek marchewkowy z miodem (lakto-wege) aha, czyli przepis juz byl...przynajmniej sama wymyslilam ;) chociaz nikt mi nie wierzyl, ze to moze byc dobre. nuala 2002-04-20 00:00:00.0 Fasola z grochem i czosnkiem (wegańska) Ja dodaję do tego jeszcze pieczarki marynowane autor anonimowy 2002-04-19 00:00:00.0 Ziemniaki w karmelu (wegańska) Myslalam, ze ta potrawa pochodzi ze Skandynawii - jaklam ja po raz pierwszy i zreszta ostatni u moich przyjaciol w Kopenhadze i byla pyszna. I dzis zamierzam ja przygotowac sama - zyczcie mi powodzenia:-) ~Melka 2002-04-12 00:00:00.0 Zupa czosnkowa z koncentratem (wegańska) bardzo mi posmakowala ta zupa, choc nie jest zbyt gesta (ja lubie zupy-kremy), to rozgrzewa i jest pozywna. Rena 2002-04-08 00:00:00.0 Samosy - rożki hinduskie z kalafiorem, ziemniakami i groszkiem (wegańska) Samosy wyszły świetne, choć jak na mój gust trochę zabardzo czuć gożdziki. Wyszło tego prawie 30 wielkich pierogów, a znikneły w ciągu dwóch dni J. Pyszności. Talka 2002-04-06 00:00:00.0 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |