7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14    


Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
ja najpierw do cebulki dodaje pieczarki i czosnek; a do bulionu dodaje lubczyku... nieziemski smak
~pawel 2016-02-19 21:16:16.691

Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Dużo się zmieniło w ciągu kilku lat :)
Silken tofu jest dostępne w prawie każdym supermarkecie. Płatków drożdżowych może nie ma na sklepowej półce, ale online do dostania bez problemu, a ich cena przy zakupie większej ilości też nie jest już taka wysoka.
Chciałam tylko napisać, że często robię ten sos. Jest przepyszny, bardzo sycący i błyskawicznie się przygotowuje. Sos można przygotować w czasie gotowania makaronu.
Ja lubię dodać do tego coś zielonego - brokuła gotowanego na parze, zblanszowany groszek lub jarmuż.
Zgadzam się, że bardzo tutaj pasuje gałka muszkatołowa, której normalnie nie znoszę :)
Jeden z najlepszych i najczęściej robionych przeze mnie przepisów z Puszki. Dzięki :)))
~Marta 2016-02-18 12:40:35.15

Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy (wegańska)
zupa mistrz
~kama 2016-02-16 16:04:17.555

Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska)
Prosze o podpowiedz, gdyz mleko wyszlo mi tylko raz i nie pamietam jak to sie stalo,,,
po wstawieniu do lodowki85%)czesc smietanki tak mi zastyga, iz robi sie bardzo twarda i nie da sie jej miksowac, czy ´tzn. iz mleko za dlugo bylo chlodzone?
~Arli 2016-02-15 16:51:59.566

Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
Pyszne kotlety, które chce się zjeść jeszcze przed smażeniem - masa na nie pachnie obłędnie. Dodałam do nich przyprawę do kurczaka, zioła prowansalskie i sporo pieprzu - wyszły pyszne. Dodałam też 3 czubate łyżki mąki, jak dla mnie to maksimum, przy większej ilości by mi się rozpadły. Polecam do nich sos pomidorowy domowej roboty. Na pewno zrobię je ponownie.
tuniowa 2016-02-13 15:46:07.701

Apetyczna dynia z fetą i pomidorem (wegańska)
Feta nie jest wegańska -_-
~krytyczna 2016-02-13 12:57:32.415

Blok "czekoladowy" z kaszy jaglanej (wegańska)
Super! Jako słodzik dodałam pastę z daktyli, i nieco mocniej zblendowałam masę, plus powciskałam z góry posiekane orzechy laskowe. Będę eksperymentować z dalszymi modyfikacjami :)
neji_h 2016-02-12 09:32:02.992

Makaron sojowy z tofu, pomidorami i groszkiem (wegańska)
pomidory dałam zmixowane z puszki i sosem polałam makaron, pyszności!!
sunflower_ren 2016-02-09 22:27:48.336

Biała czekolada (wegańska)
Można użyć oleju kokosowego rafinowanego?
aśkaeddie 2016-02-08 16:14:51.4

Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez) (wegańska)
Hmmm, a czy to nie jest po prostu wegańska wersja fasolki po bretońsku? Jak przestałam jeść mięso, to bardzo mi brakowało tego dania. Wyczytałam na jakimś forum, że w przepisach wegańskich często zastępuje się boczek/kiełbasę tofu wędzonym. I to był strzał w dziesiątkę.
Robię od lat fasolkę po bretońsku według przepisu mojej Mamy zamieniając kiełbasę na tofu wędzone. Przepis jest prawie identyczny do tego powyżej. Doprawiam jeszcze majerankiem i często dodaję marchew jak opisane w komentarzach.
Pyszne, zróbcie sobie pełen gar. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
~Marta 2016-02-07 23:56:43.507

Pasta z czerwonej soczewicy z siemieniem lnianym (ovo-wege)
Nie jest zła ale ja musiałem dodać trochę bułki tartej bo konsystencja wydawała mi się zbyt rzadka.
Ogólnie następnym razem wypróbuję ten sam wariant ale dodam koncentratu pomidorowego i zamienię kolendrę i kminek na oregano i bazylię ;)
Pan Ładny 2016-02-07 21:01:05.458

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Stale korzystam z tego przepisu :) Ostatnio zamiast ryżu daje kaszę jaglaną, zamiast granulatu sojowego czerwoną soczewicę i znacznie więcej sosu sojowego, a ciut mniej ziemniaków (żeby nie dzielić woreczkow robię podwójną porcję i wtedy 2 do 3 ziemniaków zamiast 4) i mniej bułki tartej. Też wychodzi świetnie :)
Kociabanda 2016-02-07 17:37:18.395

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Zamiast śmietany - śmietana z pestek słonecznika + por + koperek i do kopytek lub makaranu WYŚMIENITY!
Kociabanda 2016-02-07 15:52:42.842

Pasta z płatków owsianych, marchwi i selera (wegańska)
Tak, szczególnie kiedy jest smażona!!!! samo zdrowie
~dieta wątrobowa 2016-02-07 10:56:36.82

Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska)
RenataK, wyszedł ci naprawdę fajnie :) Troche więcej kurkumy do warstwy żółtej i posiekanej zieleniny do zielonej i będzie intensywna tęcza! :)
patrycccja 2016-02-07 10:20:30.675

Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska)
basia, świetnie, jak komu wygodniej. dla mnie niemożliwe było z kolei zrobienie tego bez oleju - woda odparowywała zanim zrobił się budyń... tak czy siak cieszę się że się udało, to najwazniejsze! :D
patrycccja 2016-02-07 10:17:59.047

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą (wegańska)
Ano prawda, nie jet raw. Już zmieniłam. Dzieki Veganka
patrycccja 2016-02-07 10:02:12.986

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
3 dni min., dluzej tez powinna dac rade ale przeciez do tego czasu zniknie bez sladu ;)
~groszek-paproszek 2016-02-07 09:59:38.835

Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska)
Robię ten omlet regularnie, to wreszcie napiszę komentarz. Nic mi się nigdy nie rozpada, ale ja tofu blenduję na w miarę gładką masę. Potem dodaję przyprawy (zwykle curry albo ostrą paprykę), drobno posiekaną cebulkę i paprykę czerwoną, czasami szczypiorek. Dodaję też płatków drożdżowych. Jeśli masa wydaje mi się dosyć mokra (czasem zapomnę odcisnąć tofu) dodaję 1-2 łyżki mąki z cieciorki. Wszystko dokładnie mieszam.
Połowę masy wrzucam na dobrze rozgrzany na patelni olej. Wyrównuję, uklepuję i po 1-2 minutach zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką. Po kilku minutach przewracam patelnię do góry nogami tak, żeby omlet znalazł się na pokrywce. Potem zsuwam go z powrotem na patelnię, ale odwrotną stroną, czyli to co było spodem i już się ścięło jest teraz na górze. Wymaga to trochę wprawy, można też użyć talerza a nie pokrywki, jeśli się nie ma takiej płaskiej.
Omlet się ścina i jest pyszny. To jedna z moich ulubionych opcji na szybki obiad. W czasie kiedy "dochodzi" sobie na patelni po odwróceniu, na małym gazie i nieprzykryty, ja robię surówkę.
Acha, z 500 g tofu mi wychodzą 2 omlety, ale mam taką mmniejszą patelnię, a poza tym najadam się połówką, więc to jest na 2 osoby.
Nigdy nie używajcie drożdży piekarskich w zastępstwie płatków drożdżowych, to kompletnie co innego.
~Marta 2016-02-01 16:46:32.315

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Ile czasu można taką pastę przechowywać?
~Asia 2016-01-31 19:38:59.375

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą (wegańska)
Uwielbiam takie sałatki:) ale skoro w skladnikach są groszek i kukurydza z puszki, to raczej nie jest ona raw?
~Veganka 2016-01-31 11:59:38.825

Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska)
ojj, nie sądzę, ketchup zawiera ocet i mało pomidorów ;) , więc efekt będzie inny od zamierzonego. Osobiście polecam również pomidory krojone w kartoniku Pudliszki, dostępne również w wersji czosnkowej (pomidory w puszcze podobno zawierają silne toksyny! )
zyberka 2016-01-30 23:43:13.236

Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami (wegańska)
Zrobiłam jak w przepisie, używając mąki gryczanej i owsianej (1:1). Wyszedł zakalec. Co mogło pójść nie tak?
~łączka 2016-01-27 23:12:41.382

Kanapka z awokado (wegańska)
Niby banalne, ale sama na to nie wpadłam :P - z dodatkiem pasty ze słonecznika po prostu obłędne. Smarujemy chleb: awokado+sol+pasta ze slonecznika.
marcekpl 2016-01-27 08:50:25.348

Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem (wegańska)
Pyszne!
marcekpl 2016-01-27 08:48:30.62

   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14    





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas