7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta czosnkowa (w słoiczku)

Pastę można dodawać do sosów, twarożku, zup, pizzy, spaghetti.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 główki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
pół łyżeczki bazylii
sól

Przygotowanie:

1. Obrany ze skórek czosnek zmiksować, dodać sól, bazylię, 2 łyżki oliwy i przełożyć do słoika.
2. Zalać resztą oliwy.

Wskazówki i uwagi:

Pastę można przechowywać w zakręconym słoiku, do tygodnia w lodówce.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" - miesięcznika promującego zdrowy tryb życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Hmm, nie wiem, czy wytwarzają się jakieś bakterie czy toksyny, ale zrobiłam sobie taką surową pastę. Przez pierwszy miesiąc była wręcz śnieżnobiała i baaardzo ostra (toteż używałam jej niewiele i powoli schodziła), ale w następnym zrobiła się leciutko kremowa i łagodniejsza, najwyraźniej trochę sfermentowała. Nadal jest dobra. Nie pasteryzowałam, zamierzałam używać jej na bieżąco (na zmianę ze świeżym w ząbkach). Właśnie powoli mi się kończy ;)
Luna7 2013-04-13 19:21:51.128

Kiedys szukałam przepisu na czosnek marynowany i wyczytałam, że nie powinno się tego robić domowym sposobem, bo trzeba jakichs konkretnych warunków, inaczej czosnek wytwarza toksyny.
Mój mąż, kiedy jeszcze kucharzył w hiszpańskiej knajpie, przygotowywał taką pastę, ale kuchnia hiszpańska lubi czosnek, więc pasta schodziła w góra trzy dni.
ryfka 2012-09-17 21:29:48.842

Hmmm, no nie wiem, faktycznie bez sensu trochę jeśli to tylko tydzień może stać w lodówce.
Super byłoby coś takiego na zimę mieć, ale czosnek bardzo traci w smaku przetworzony i odstany.
Kiedyś jeszcze przeczytałam, że bakterie jakieś się tam wytwarzają i trzeba wszystkie przetwory z czosnkiem pasteryzować w wysokiej temperaturze. Nie pamiętam dokładnie o co chodziło.
Może spróbuję zrobić jeden słoiczek, zapasteryzować i zobaczymy za 2-3 miesiące co z tego wyjdzie.
~Marta 2012-09-15 13:59:19.912

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czosnkowa pasta ze słonecznika i ryżu (wegańska)
Pasta ziołowo-czosnkowa z fasoli canario lub jaś (wegańska)
Czosnkowa pasta z awokado z limonką i bazylią (wegańska)
Pasta fasolowo-sojowa o smaku czosnkowym (wegańska)
Pasta grochowo-czosnkowo-pietruszkowa na kanapki (wegańska)
Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska)
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska)
Dip czosnkowy (lakto-wege)
Zupa czosnkowa 5 (lakto-wege)
Pieczywo czosnkowe (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas