7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Keks, który zawsze wychodzi

Polecam przepyszny keks, który robiłam już wielokrotnie. Zawsze się udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robię je zwykle na Święta Bożego Narodzenia i czasem na Wielkanoc.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1/2 szklanki cukru
20 dag masła
4 jajka
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag (pół tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów (obranych ze skórki i pokrojonych, mogą być gotowe płatki lub słupki)
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
ew. morele suszone
+ tłuszcz i kasza manna do wysypania formy

Przygotowanie:

No i mieszamy po kolei: cukier z masłem, dodajemy żółtka, potem mąkę z proszkiem, bakalie i pokruszoną czekoladę, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Można dodać i inne bakalie, np. suszone morele, a trochę zmniejszyć ilość tych, które podałam powyżej.

Pieczemy w podłużnej, wąskiej formie nasmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manna (lub czymkolwiek innym): 180 stopni C, około 50 min.

Radzę wcześniej sprawdzić patyczkiem, a szczególnie wzrokowo czy się aby nie przypala. Te 50 min. to w moim piekarniku, a raczej zawsze dłużej trzeba w nim piec. Keks ma po upieczeniu pęknięcie wzdłuż. Z formy wyciągamy po ostudzeniu. Polecam, bo pyszny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie jestem dobra w ciastach, ale jechalam do tesciow i cos chcialam upiec na Wielkanoc. I upieklam ten keks i jest pyszny, choc balam sie jak to wyjdzie, bo masa byla gesta i grudkowata od bakalii, ciezko ja bylo wylozyc do formy. Blaszke wysypalam wiorkami kokosowymi:). Aha, pieklam dluzej niz 50 min, ale kazdy piekarnik ma swa urode:). Moj pierwszy keks!!!
Anastazja 2010-04-21 18:09:26.046

Chętnie zrobię, ale co z tą czekoladą? Bo w składnikach jest, a potem nie wiadomo co z nią zrobić...
ryfka 2009-05-21 10:00:12.409

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Keks (wegańska)
biszkopt, ktory zawsze wychodzi (ovo-wege)
Keks z amarantusem (ovo-wege)
Szybki keks z owocami (ovo-wege)
Keks z kaszy jaglanej (wegańska)
Herbaciany przysmak / keks (wegańska)
Tahinowa słodycz bez wychodzenia z domu (wegańska+miód)
Keks z bananami, suszonymi morelami i migdałami (bez ograniczeń)
Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Ciasto z rodzynkami i figami/ wegański, bezglutenowy keks (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas