7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Domowy jogurt



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

litr mleka UHT
kubeczek "żywego jogurtu", najlepiej naturalnego biojogurtu o podobenj zawartości tłuszczu

Przygotowanie:

Do litra mleka UHT lub przegotowanego, podgrzanego do około 42 stopni C należy dodać kubeczek "żywego jogurtu", najlepiej naturalnego biojogurtu o podobenj zawartości tłuszczu. Zamieszać, przelać do szczelnie zamykanego słoja, zawinąć w gruby koc lub kołdrę albo wstawić do jogurtownika. Mniej więcej po 5-6 godzinach otrzymujemy gęsty, świeży jogurt, bez sztucznych dodatków.

Kiedy potrzebujemy kolejnej porcji, wystarczy do mleka dodać trochę domowego jogurtu.

Wskazówki i uwagi:

Możemy połączyć go z dowolnymi owocami, sokami, dosłodzić do smaku, wymieszać z zieleniną, ogórkiem, rzodkiewką.

Jeżeli chcemy go przechowywać dłużej, powinniśmy przelać go do mniejszych, zakręcanych słoiczków i wstawić je do lodówki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jogurt domowy (dali) (lakto-wege)
Jogurt domowy, naturalny lub owocowy (lakto-wege)
Jogurt 1 (lakto-wege)
Jogurt 3 (lakto-wege)
Jogurt 2 (lakto-wege)
Jogurt po bośniacku (lakto-wege)
Cynamonowy jogurt (lakto-wege)
Jogurt czekoladowy z pomarańczą (lakto-wege)
Jogurt z czereśniami i jagodami (lakto-wege)
Jogurt z tofu jedwabistego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas