7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kefir domowy

Patton: "Kefiru samego z siebie nie da się zrobić. Trza mieć pewien gatunek grzyba, co mleko w kefir przerabia. Kiedyś można było grzyba w mleczarni-sklepie kupić. Teraz chyba się nie da. Trza się więc ratować grzybem z kefiru gotowego."



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

mleko
kupny kefir

Przygotowanie:

Bierzesz mleko. Gotujesz. Odstawiasz do przestygnięcia. Mieszasz z kupnym kefirem w proporcjach 1:3 na korzyść mleka. Czekasz dobę i masz. Temperatura w jakiej trzeba pozostawić mleko: pokojowa, 18-20°C.

Wskazówki i uwagi:

Być może można użyć mleka UHT. z tym gotowaniem chodzi mi o dokładne wytępienie życia biologicznego z mleka. Sterylne mleko poddane działaniu kefirowych grzybów będzie kefirem. Mleko pełne wszelkiej menażerii stanie się zwykłym zsiadłym mlekiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Patton
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja nie gotuję mleka, kupowane w sklepie już jest pasteryzowane. Stosuję też inne proporcje, 1:5 na korzyść mleka.
Można też wziąć 1 cz. kefiru, 4 cz. zwykłego mleka i 1 cz. skondensowanego mleka z puszki. Kefir lepszy (ale i tłustszy).
Gandalf 2001-03-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik pomidorowy z kefiru (lakto-wege)
Kefir z grzybka tybetańskiego (wegańska)
"Kefir" wegański porzeczkowy (wegańska)
Chłodnik z kefiru, ogórków i pomidorów (lakto-wege)
Placki z płatków owsianych i kefiru (bez ograniczeń)
Surówka z marchwi i jabłka zaprawiona kefirem (lakto-wege)
Koktajl z ogórkiem i zieleniną na bazie kefiru lub jogurtu (lakto-wege)
Musztarda domowa (wegańska+miód)
Domowy jogurt (lakto-wege)
Majonez domowy (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas