7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków z marchewką

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

60 g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
1 mała marchewka
2 łyżki masła lub oleju do smażenia
1,2 l bulionu (najlepiej gotowanego z listkiem laurowym)
sól
pieprz
1/2 pęczka koperku do posypania

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyć kilkakrotnie zmieniając wodę. Włożyć do ciepłej, przegotowanej wody (500 ml), moczyć 3 godz.

Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu wywar trzymać na ogniu tak długo, aż wyparuje do połowy objętości. Następnie go przecedzić, odstawić, a grzyby pokroić w cienkie paseczki.

Cebulę i marchewkę obrać, opłukać. Cebulę drobno posiekać. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, następnie w kostkę o boku 2-3 mm. Roztopić w garnku 2 łyżki masła lub rozgrzać olej, włożyć pokrojoną cebulę i marchewkę, dusić 5-10 min. Mieszać i uważać, by się nie przypaliły.

Zalać gorącym bulionem, dodać wywar z grzybów, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem.

Zupę podawać gorącą. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Encyklopedii sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 54.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa grzybowa z natką (z grzybów suszonych) (wegańska)
Zupa grzybowa czysta (z grzybów suszonych) (wegańska)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Zupa grzybowa z tymiankiem i śmietaną (wegańska)
Zupa grzybowa z zielonym groszkiem (wegańska)
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (wegańska)
Zupa cebulowa z marchewką (lakto-wege)
Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytryny (lakto-wege)
Zupa grzybowa na wodzie (bez bulionu) (lakto-wege)
Zupa dyniowa z jarmużem i marchewką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas