7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Babka piaskowa 5



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
25 dag masła roślinnego lub margaryny
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,
25 dag (1 szklanka) cukru,
3 jaja,
3 łyżki śmietany,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

Margarynę i olej utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym: Dodać żółtka i ucierać dalej, aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy. Między jedną a drugą porcją mąki wlać śmietanę. Ciasto dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babka piaskowa 1 (ovo-wege)
Babka piaskowa 6 (ovo-wege)
Babka piaskowa 4 (ovo-wege)
Babka piaskowa 5 (bez ograniczeń)
Babka piaskowa 2 (bez ograniczeń)
Babka piaskowa (bez ograniczeń)
Babka piaskowa "Grunwald" (ovo-wege)
Babka piaskowo-makowa (bez ograniczeń)
Babka piaskowa na 2 jajkach (bez ograniczeń)
Babka piaskowa Stryjenki (bez ograniczeń)
Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas