7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Biszkopt zaparzany



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

6 jaj,
18 dag (9 łyżek) cukru,
18 dag (niepełna szklanka) mąki,
cukier waniliowy,
tłuszcz i papier do formy

Przygotowanie:

Zagotować wodę w rondlu. Przygotować formę. Umyte jaja wybić do miski, dodać cukier i ubijać kilka minut. Miskę postawić na naczyniu z gotującą się wodą w dalszym ciągu ubijać, mieszając przy dnie, żeby białko nie ścięto się. Po kilku minutach ubijania, gdy masa zagrzeje się do 45 C zdjąć ją z pary i dalej ubijając ostudzić do temperatury około 25 C. Dobrze ubita i zagęszczona masa powinna spływać z trzepaczki, tworząc na powierzchni wyraźny ślad. Masę delikatnie wymieszać z mąką, wylać do formy. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (około 160 C) i piec 30-40 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Biszkopt 2 (ovo-wege)
Biszkopt 3 (ovo-wege)
Biszkopt (ovo-wege)
Kwiat lipowy zaparzany z mlekiem (lakto-wege)
Biszkopt na białkach (ovo-wege)
Biszkopt z amarantusem (ovo-wege)
Biszkopt z owocami (ovo-wege)
Biszkopt z serem (bez ograniczeń)
Biszkopt z rabarbarem (bez ograniczeń)
Biszkopt z jabłkami (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas