7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chałka na żółtkach

MagdalenaB: "Mój mąż uwielbia tosty z tej chałki, jeżeli coś zostanie z niej na drugi dzień. Tak samo robię baby na Wielkanoc."



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

50 gr drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (43°C)
ok. 3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
4 żółtka
1/2 łyżeczki soli
pół kostki masła

Przygotowanie:

Wymieszać drożdże, mleko, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, odstawić na 5 minut. Resztę cukru i żółtka ubić na jasnożółto. Dodać do drożdży razem z solą i 2 szklankami mąki, wyrobić lekko. Dodać ciepłe, roztopione masło, wyrobić. Dodać tyle mąki, aby ciasto się nie kleiło do ręki, ale im mniej mąki, tym lepiej. Wyrobić aż będzie bardzo gładkie, elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Podzielić na trzy części, zrobić z nich długie walki, upleść w warkocz. Podwinąć końce pod spód, ułożyć na blasze posmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż będzie trzy razy większe.

Wstawić do zimnego pieca, nastawić temperaturę i piec. Daje to ciastu możliwość dalszego rośnięcia bez obawy, że się zapadnie przy przenoszeniu. Gdy będzie złote, posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piec aż brązowe. Wsadzić patyczek - jeżeli czysty, wyjąć ciasto i trzymać na blasze przez 5 minut. Potem przełożyć na siatkę do ostygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Można dodać do ciasta rodzynki, gdy prawie wyrobione.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: MagdalenaB
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chałka (bez ograniczeń)
Chałka na słono (lakto-wege)
Chałka pszenno-kukurydziana (lakto-wege)
piwo grzane z żółtkami (ovo-wege)
Sos beszamelowy z żółtkiem (bez ograniczeń)
Chrzan tarty ze śmietaną i żółtkami (bez ograniczeń)
Koktail pomarańczowo-mleczny z żółtkiem (bez ograniczeń)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Zupa czosnkowa zaciągana żółtkami (na grypę) (ovo-wege)
Sos czosnkowy na bazie bułki tartej i żółtek (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas