7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chałka

DIVA: "Mam super przepis na chałkę, zawsze ją piekę w święta. Przepis wydaje się czasochłonny, ale nie jest."



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg mąki
5 dkg drożdży
7 dkg cukru
1/2 l mleka
2-3 jaja
sól
5-7 dkg masła
do posypania:
- kminek
- lub czarnuszka
- lub mak
- lub kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l mleka i 25 dkg mąki, odstawić przykryte czystą bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.

Dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, sól, zarobić ciasto. Potem wlewać powoli roztopiony (ale nie gorący) tłuszcz, zarobić, odstawić do wyrośnięcia (o 100 % czyli dwukrotnie).

Podzielić ciasto na 3 części, a te 3 znów na 3. Upleść warkocze (jeśli umiesz ;-)), odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia (o 100%).

Posmarować jajem, można posypać kminkiem lub najlepiej czarnuszką, makiem lub kruszonką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 1 godz.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: DIVA
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chałka na słono (lakto-wege)
Chałka na żółtkach (bez ograniczeń)
Chałka pszenno-kukurydziana (lakto-wege)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas