7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Grzyby kiszone

kuchnia litewska



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

gąski lub rydze
sól

Przygotowanie:

szczerze - tylko babci mojej to wychodzi)
Do kiszenia nadają się szczególnie ziene i szare gąski (sezon na nie się konczy ...) oraz rydze.
Do kiszenia przygotowujemy gliniane garnki lub emaliowane wiadra; bardzo wskazane są deseczki z drewna lipowego, służące do przykrycia naczyń (można użyć porcelanowych lub fajansowych talerzy dopasowanych do wielkości naczynia).Trzeba też przygotować kamienie lub ciężarki (w żadnym przypadku przedmioty metalowe!). Naczynia wyparzyć wrzątkiem, tak samo deseczki lub talerze. Kamienie umyć i wyparzyć lub "wypiec w piekarniku". Gąski umyc pod bieżącą wodą i raz zagotować. Wylać na sito płukać w zimnej wodzie, wyjmując z jednego naczynia i przekładając do drugiego (4-5razy) - aż do wypłukania piasku. Umyte grzyby jak najdokładniej odcisnąć (bardzo ważne!) z wody. Na dnie naczynia do kiszenia ułożyć kilkucentymetrową warstwę umytych grzybów, posypać solą i znów ułożyć grzyby, itd .... Górną warstwę również posypać solą, przykryć deseczką lub talerzem, i obciążyć kamieniem. Do kiszenia używa się grzybów całych nie krajanych. Tak przygotowane grzyby postawić w chłodnym miejscu. Po upływie 3-4 tygodni są już ukiszone. Przy wyjmowaniu grzybów, wierzchnią warstwę odłożyć, wyjąć potrzebną ilość(warstwę) i znów przykryć odłożonymi grzybami. W chłodnym pomieszczeniu można je przechowywać 4-5 miesięcy.
* SMACZNEGO !
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Tadeusz Powichrowski tadekpow@polbox.com.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grzyby zapiekane (lakto-wege)
Grzyby z jajek (bez ograniczeń)
Grzyby panierowane (bez ograniczeń)
Grzyby w pomidorach (wegańska)
Grzyby po litewsku (lakto-wege)
Smażone grzyby suszone (bez ograniczeń)
Grzyby jak ryby (wegańska)
Grzyby duszone z ziemniakami (wegańska)
Smażone panierowane grzyby (kapelusze) (ovo-wege)
Grzyby Mun z makaronem i warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas