7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos: kurki duszone ze śmietaną i koperkiem

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kg kurek
1 cebula
2 łyżki koperku drobno posiekanego
100 g masła
125 ml bulionu lub wody
125 ml śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzucić do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedzić. Małe kurki przekroić, na pół, a większe na 4 części. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Koperek posiekać.

W dużym garnku rozgrzać masło, włożyć grzyby i smażyć przez 10 minut. Dodać posiekaną cebulę, koperek, sól i pieprz. Wlać bulion lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić śmietaną i gotować tak długo, aż powstanie gęsty sos.

Wskazówki i uwagi:

Kurki podawać gorące z kartoflami puree.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robiłam te kurki rok temu w wersji wegańskiej - na oleju i bez śmietany. Dokładnie już nie pamiętam smaku, ale skoro zrobiłam zdjęcie, musiały być dobre :)
patrycccja 2010-08-30 14:32:56.001

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kurki po chłopsku (z duszonymi warzywami, w sosie śmietanowym) (lakto-wege)
Duszone kurki (wegańska)
Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege)
Sos dyniowy z kurkami (wegańska)
Pory duszone w śmietanie (lakto-wege)
Bakłażany duszone w śmietanie (lakto-wege)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)
Duszona kapusta z koperkiem i koncentratem (na szybko) (wegańska)
Boski sos z cukinią i koperkiem (lakto-wege)
Warzywa duszone ze śmietaną do makaronu (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas