7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Czajniz a'la wojmat

IMHO to jest danie smakujące po chińsku :-)

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

warzywa różne (przede wszystkim marchewka, kapusta pekińska, pieczarki, seler [mało], por, cebuli trochę, papryka kolorowa i jakie tam macie pod ręką)
proteina sojowa, boczniaki albo tofu
sos sojowy
imbir
pieprz
mąka kukurydziana/ ziemniaczana
dobry na zimno tłoczony olej do smażenia

Przygotowanie:

Jeśli tofu, to w kosteczkę i pokropić sosem sojowym i odstawić; jeśli proteina, to namoczoną pokroić w paski; boczniaki tak samo w paski.
Skropić każde sosem sojowym obficie, oprószyć mąką kuku i obsmażyć na złoto. Odstawić.

Warzywa pokroić w zapałkę i smażyć na oleju, w rondlu z grubym dnem albo woku. Smażyć na dużym ogniu w kolejności miękkości - ale krótko, aby jeszcze chrupały. Pod koniec dodać sos sojowy, imbir, pieprz do smaku i tofu/boczniaki/proteinę. Chwilę przesmażyć.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ryżem (najzdrowiej brązowym) i jakąś "mokrą" surówką.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: kiedyś trochę podobne widziałem w tv
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zamiast kapusty pekińskiej dodałam dużo chilli. Pyszne!
ryfka 2011-02-23 21:15:56.258

Pyszne, robiłam różne kombinacje ;) Ale uwaga - kapusta wrzucona na sam koniec pozostaje dziwnie twarda i ciężka do przełknięcia. Przyznam szczerze, że nie zdawałam sobie z tego sprawy ;)
kasiarka 2010-11-21 01:09:24.075

Polecam olej z pierwszego tłoczenia ale nie na zimno, bo ojej na zimno tłoczy się, żeby był na zimno, a nie smażony. Hej!
~mysz 2006-03-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos a'la serowy (wegańska)
Deser a'la tiramisu (lakto-wege)
Makaron a'la caprese (wegańska)
Soja a'la orzeszki (wegańska)
Panierowane pieczarki a'la kotelciki (ovo-wege)
Smażone ziemniaki a'la frytki (wegańska)
A'la risotto z pieczarkami i papryką (wegańska)
Pasta ze słonecznika a'la pasztetowa (wegańska)
Tortilla a'la fast food (wegańska)
Makaron a'la Czarna Wdowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas