7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tarta (quiche) z porów



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

kruche ciasto:
1 jajko
300 g mąki
10-15 ml wody
sól

farsz:
8 porów
100 g masła
sól
pieprz
1 l śmietany
6 jaj

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto zagniatając jajko z mąką, wodą i solą. Odstaw na całą noc do lodówki.

Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkuj i umieść w okrągłej formie, przykryj dokładnie folią aluminiową. Rozłóż na całej powierzchni folii suchą fasolę, by ciasto się nie wybrzuszyło (fasolę możesz wykorzystać do tego celu wielokrotnie). Tak przygotowane ciasto podpiecz w piekarniku (180°C) przez ok. 20-25 min.

Pory umyj, cieniutko pokrój i lekko przyrumień na maśle, dopraw solą i pieprzem. Odcedź je, dodaj śmietanę i jaja, dopraw i całość wymieszaj. Rozłóż równo na podpieczonej tarcie (oczywiście zdjąwszy papier i fasolę). Piecz przez ok. 30-40 minut (180°C).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 2/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta (quiche) z gotowanymi porami (bez ograniczeń)
Quiche/tarta z botwinką i pieczarkami z cytrusową nutą (bez ograniczeń)
Tarta z porem i ziemniakami (bez ograniczeń)
Quiche "lorraine" (bez ograniczeń)
Quiche warzywne (wegańska)
placek loratyński (quiche lorraine) (bez ograniczeń)
por w sałatce (lakto-wege)
Brokuł z porem (wegańska)
Sos z porów (wegańska)
Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas