7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jabłkowe risotto z szalotką i parmezanem



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

30 dag ryżu
jabłko
szalotka
2 łyżki utartego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny
2 łyżki oliwy do smażenia
1 l bulionu
ew. kieliszek wytrawnego białego wina
łyżeczka cukru
sól
pieprz

Przygotowanie:

Jabłko umyć, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szalotkę posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, zeszklić. Dodać 2 łyżki bulionu, pozostawić na małym ogniu. Kostki jabłka posypać cukrem, wrzucić na patelnię na 3-4 minuty.

2/3 jabłek odłożyć na miseczkę. Następnie dodać ryż i partiami pozostały bulion i ew. białe wino. Podgrzewać, aż ryż wchłonie bulion. Dodać ser, pietruszkę, resztę jabłka, doprawić do smaku, dolać resztę bulionu, wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Risotto alla milanese (z szafranem i parmezanem) (lakto-wege)
Risotto szczypiorkowe (wegańska)
Makaron z brokułami i parmezanem (lakto-wege)
Sos pieczarkowy z parmezanem (lakto-wege)
Babeczki z parmezanem i maślanką (bez ograniczeń)
Gnocchi z masłem i parmezanem (bez ograniczeń)
Cykoria zapiekana z parmezanem (lakto-wege)
Risotto z szafranem i czosnkiem (lakto-wege)
Risotto fasolkowe po studencku (wegańska)
Risotto ze szparagami i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas