7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

2 jajka
2 łyżki stołowe mąki (płaskie)
masło roślinne lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek, te drugie ubić na sztywną pianę. Na patelni rozgrzać masło.

Do piany wmiksować mąkę (ostrożne podbierając 'z brzegu') i żółtka, po czym jak najszybciej wylać masę na patelnię. Smażyć na średnim ogniu aż brzegi wyraźnie się zetną. Przewrócić na drugą stronę (to wymaga nieco zachodu, najlepiej mieć do dyspozycji _szeroką_ łopatkę i trochę szczęścia ;)), podsmażyć na złoto dodając jeszcze trochę masła.

Dalej zależy od upodobań jedzącego. Ja nacinam wierzchnią warstwę w regularnych odstępach, polewam syropem owocowym, czekam chwilkę żeby wsiąkł i pożeram.

Wskazówki i uwagi:

Wielkość omletu można regulować ilością użytych składników, ale należy pamiętać, że 1 łyżka mąki na 1 jajko i że większe omlety trudniej się przewraca.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Jo
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Rena, nie dodaje się odrobiny soli?
~smakoszka 2010-07-07 16:33:36.892

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Omlet "grzybek" na mleku (bez ograniczeń)
Omlet by me ;) (ovo-wege)
Omlet! To jest to! (bez ograniczeń)
Grzybki marynowane (wegańska)
Marynowane grzybki (wegańska)
Miętowe grzybki (wegańska)
Kefir z grzybka tybetańskiego (wegańska)
Ryżowa przekąska z grzybkami (wegańska)
Makaron z grzybkami po tajsku (wegańska)
Kapusta z grochem i grzybkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas