7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Omlet "grzybek" na mleku



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

2 jaja
mleko
mąka
masło do smażenia (może być olej, jak ktoś nie lubi masła)

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmieszać z mlekiem (na oko: jak się żółtka wrzuci do szklanki, to mleka tak do niecałej połowy) i mąką - otrzymana konsystencja ma przypominać dobrą kwaśną śmietanę albo np. ciasto na lane kluski :)

Wrzucić żółtka do białka, delikatnie wymieszać i na rozgrzana patelnię. Jak się zetnie, przewrócić na drugą stronę (wymaga to oczywiście szczęścia :)))

Wskazówki i uwagi:

Można zjeść np. z truskawkami z kompotu (kompotem polewając troszkę placek), z jakimś dżemem, a można też z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Pewnie można też zrobić wersję pikantną :)
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Magdalena Gierlotka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

mniami :D
autor anonimowy 2007-02-23 00:00:00.0

ja dałam pół na pół z mąką razową i wyszedł smaczny. mój patent na przewracanie - zsunąć na talerz usmażony z jednej strony grzyb, położyć na tym patelnię i wszystko odwrócić ;)
~falka 2006-10-13 00:00:00.0

,czy te proporcje naprawde nie moga zostac podane po ludzku????
~aga 2005-04-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Omlet "grzybek" (ovo-wege)
Omlet by me ;) (ovo-wege)
Omlet! To jest to! (bez ograniczeń)
Grzybki marynowane (wegańska)
Marynowane grzybki (wegańska)
Miętowe grzybki (wegańska)
Kefir z grzybka tybetańskiego (wegańska)
Ryżowa przekąska z grzybkami (wegańska)
Makaron z grzybkami po tajsku (wegańska)
Kapusta z grochem i grzybkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas