7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Muszle makaronowe faszerowane serem ricotta z pieczarkami lub shiitake



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
1 puszka pomidorów w sosie własnym (a w sezonie świeże pomidory)
3 łyżki startego parmezanu
+ płaskie, małe żaroodporne naczynie z pokrywką lub folia aluminiowa

farsz:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/8 kg grzybów shiitake (pieczarki też mogą być)
2 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka ziół włoskich (oregano, tymianek, szałwia, majeranek)
100 g sera ricotta
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W robocie lub ręcznie posiekać drobno cebulę, następnie czosnek i oddzielnie grzyby. Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę, dodać grzyby i zioła, mieszać, aż usmażone. Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski, dodać ser ricotta, jajko, sól i pieprz, wymieszać dokładnie.

Ugotować makaron żeby był prawie miękki, zalać zimną wodą. Do naczynia żaroodpornego wlać pomidory z puszki, na nich ułożyć nadziane muszle, posypać każdą parmezanem, przykryć i piec w 180°C/350°F przez 45 minut. Od tego momentu można trzymać ciepłe, aż na 5 minut przed podaniem. Wtedy odkryć, wstawić pod opiekacz aż ser zbrązowieje gdzieniegdzie.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

nadziewane makarony ze szpinakiem uwielbiam w sosie serowym, jakoś nie mogę się przekonać do wersji z pomidorami:)
ślimaki - lumaconi
tuby - canelloni
uwielbiam!
rasmewa 2015-01-29 00:56:03.309

od dawna mialam ochote na wyprobowanie tego przepisu, ale nie mialam odwagi, bo nie jestem zbyt sprawna manualnie i balam sie, ze sobie nie poradze z nadziewaniem tub makaronowych. moje obawy okazaly sie niepotrzebne - calosc robi sie szybko i nie jest trudno. za to smakuje przepysznie i wyglada bardzo efektownie!
Rena 2001-07-24 00:00:00.0

wypróbowane i przepyszne, na dodatek nie wymaga wiele pracy, a efekty zarowno wizualne jak i smakowe - doskonałe
~asia 2001-02-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Muszle makaronowe faszerowane oscypkiem i porem (lakto-wege)
Sałatka z pomidora i ogórka z włoskim serem ricotta lub grecką fetą (lakto-wege)
Jaja faszerowane pieczarkami (ovo-wege)
Panierowane i faszerowane pieczarki (ovo-wege)
Pieczarki faszerowane jajkiem (bez ograniczeń)
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i papryką (bez ograniczeń)
Ziemniaki faszerowane grzybami i serem (lakto-wege)
Pieczarki pieczone i faszerowane rokpolem (lakto-wege)
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska)
Pieczarki faszerowane doprawione czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas