7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciastka drożdżowe posypane cukrem



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
2 dag (1 łyżka) cukru,
25 dag margaryny,
8 łyżek mleka,
4 dag drożdży,
gruby cukier kryształ do posypania ciastek,
tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Sporządzić rozczyn z letniego mleka, drożdży i łyżki cukru. Mąkę posiekać z margaryną i wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić. Ciasto zawinąć w serwetę, włożyć do zimnej wody, gdy wypłynie wyjąć. Odkrawać małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. Ciastka wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem. Na wierzchu posypać cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i poczekać, aż podrosną. Piec w średnio gorącym piekarniku do momentu zrumienienia. Ciastka te nadają się do dłuższego przechowywania.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-02-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Nadziewane pieczarki posypane żółtym serem (bez ograniczeń)
Ciastka amarantusowe (bez ograniczeń)
Ciastka kokosowe (wegańska)
Cynamonowe ciastka (wegańska)
Orzechy włoskie w cukrze (wegańska)
Pompadurki - ciastka ze śliwką (lakto-wege)
Ciastka piwne z marmoladą (lakto-wege)
Ciastka z twarogu i otrąb (bez ograniczeń)
Ciastka amarantusowe z wiśniami (bez ograniczeń)
Ciastka twarogowe z jabłkami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas