7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Lekki chleb z pełnej mąki



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2,5 filiżanki letniej wody
1 łyżeczka słodu zbożowego (w oryginale występuje słód z sorgo)
1 łyżeczka soli morskiej
2 filiżanki mąki sojowej
1,5 łyżki drożdży
3 łyżki oleju
4,5 filiżanki pełnej mąki pszennej
1,5 filiżanki pełnej mąki cukierniczej

Przygotowanie:

W dużej misce zmieszać wodę i drożdże. Dodać słód, olej i sól. Następnie dodać 3 filiżanki mąki pszennej pełnej, 1 filiżankę mąki pszennej tortowej i 1 filiżankę mąki sojowej. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i pozwolić rosnąc przez1 godz.
Dodać pozostałe 1 i 1/2 filiżanki mąki pszennej pełnej, 1/2 filiżanki mąki pszennej tortowej i 1 filiżankę mąki sojowej, dobrze wymieszać. Przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę i gnieść przez 10 min. Uformować 2 bochenki, umieścić na blasze, oprószyć bułką tartą lub kaszką kukurydzianą, aby zapobiec przywieraniu. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 1 i 1/2 godz.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 50 min., przekręcając blachę po 25 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb esseński (z mąki gryczanej i podkiełkowanego ziarna) (wegańska)
Lekka, wiosenna, szpinakowa (lakto-wege)
Lekkie i pożywne śniadanko jaglane (wegańska+miód)
Sos czosnkowy lekki i prosty (lakto-wege)
Lekkie, pyszne, razowe naleśniki (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Chleb z marchwią (ovo-wege)
Kotlety z chleba 1 (bez ograniczeń)
Chleb pszenny (wegańska)
Kotlety z chleba (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas