7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pierogi podlaskie (z farszem ziemniaczanym)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
1 kg mąki pszennej
sól
woda lub mleko

farsz:
3 kg ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto:
Zagnieść ciasto z mąką i ciepłą wodą lub mlekiem, dodać szczyptę soli.

Farsz:
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najcieńszych oczkach - wymieszać, doprawić i usmazyć na patelni na oleju, pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu formować pierogi - duże (wielkości dłoni) i wrzucać do garnka na wrzącą, osoloną wodę.

Wskazówki i uwagi:

Mojej mamie wychodzi z takiej ilości składników ok. 25 pierogów. Można je jeść gorące (z wody) z cebulą podsmażoną na oleju lub zimne, pokrojone w plastry i podsmażone na oleju z obu stron na złoty kolor.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/tradycja
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Farsz do pierogów z bobu (wegańska)
Pierogi z fasolą i miętą (farsz) (wegańska)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)
Farsz z botwinki z bryndzą - do pierogów, naleśników, krokietów (lakto-wege)
Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem (wegańska)
Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw (wegańska)
Pierogi orkiszowe z farszem z pokrzywy i ziemniaków (wegańska)
Pierogi ziemniaczane parmezanem mocno pachnące (ovo-wege)
Farszynki wegańskie - ziemniaczane kotlety z farszem z soi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas