7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1,5 kg ziemniaków
ok. 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
sól

Przygotowanie:

1 kg ziemniaków gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. 0,5 kg ziemniaków surowych ścieramy na tarce o cienkich oczkach i odsączamy na sicie.

Odsączone ziemniaki łączymy z ugotowanymi, dodajemy sól, mieszamy, formujemy pyzy i gotujemy na osolonej wodzie.

Wskazówki i uwagi:

Pyzy są dobre polane masełkiem, posmażoną cebulą lub sosem pieczarkowym.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/tradycja
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dodawać, dodawać, w przepisie Rena pewnie niechcący mąkę pominęła.
Właśnie znalazłam w sieci 1 przepis bez mąki, ale tam sok z ziemniaków trzeba zostawić na 15 min., zlać wodę i osadzony na dnie krochmal dodać do ziemniaków. Czyli prawie na to samo wychodzi, tyle że w przepisie Reny mąki jest więcej niż da się otrzymać z "soku" z ziemniaków.
~x 2010-01-12 10:47:14.549

Hmm, w składnikach jest mąka ziemniaczana, a w przepisie już nie. Czyli dodawać czy nie dodawać?
~Selma 2010-01-11 22:15:04.661

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyzy wegańskie (wegańska)
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej (wegańska)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas