7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ok. 2 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. żółtek
0,5 piwa jasnego
1 łyżeczka masła
szczypta soli

olej do smażenia (1 litr)
2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z żółtkami, piwem, masłem i solą, wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki.

Następnie wałkujemy cienkie plastry i kroimy faworki: paski szerokości 2 cm i długości 10 cm, przecinamy w środku i przekładamy.

Do zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, żeby ciasto nie wchłaniało tłuszczu. Faworki wkładamy do wrzącego oleju i smażymy z 2 stron na złoty kolor. Wyjmujemy na serwetki, żeby odsączyć tłuszcz, posypujemy cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/ tradycja
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

super przepisik!!!
~edi 2003-02-27 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Faworki (chrust) (bez ograniczeń)
Faworki wegańskie (wegańska)
Bliny na piwie (ovo-wege)
Naleśniki na piwie (ovo-wege)
Wegetariańskie chilli na piwie (wegańska)
Naleśniki pszenno-żytnie na piwie (bez ograniczeń)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas