7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zielona buła, czyli ciabata z awokado

Pyszne z herbatą malinową. Można podawać w zestawie z frytkami i jakąś surówką - może wtedy robić za danie główne albo obfitą kolację :-) Dobrze pasuje też na niezbyt formalne spotkania, gdzie nie będzie zbytnią gafą, kiedy awokado ucieknie nam z kanapki - a to też jest możliwe :-)

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

ciabata lub bułki
sałata - kilka liści
awokado - połówka
ogórek i/lub pomidor - kilka plasterków
ew. odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) lub szczypiorku
sól
ew. sezam lub słonecznik

Przygotowanie:

Bułę przeciąć na pół, ale nie do końca - tak, aby jedna krawędź pozostała nierozcięta. W przypadku innych bułek niż ciabata można ewentualnie trochę wydrążyć środek, żeby zrobić więcej miejsca na warzywa.

Sałatę umyć. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić na dość grube plastry. Pomidora (lub ogórka) obrać i pokroić w plasterki. Jeśli dodajemy cebulę, należy ją obrać i pokroić na piórka (plasterki tak cienkie, jak tylko potrafimy).

Warzywa wepchnąć do buły - powinno ich być dużo, ponieważ ciabata jest dość gruba i w przeciwnym razie kanapka będzie sucha. Awokado i pomidora delikatnie posolić. Dla lepszego efektu wizualnego warzywa można posypać sezamem lub słonecznikiem, najlepiej uprażonym na suchej patelni.

Wskazówki i uwagi:

Najlepsza do tych kanapek jest ciabata - nie tylko ze względu na swój rozmiar, ale przede wszystkim "konsystencję", duże pęcherzyki powietrza. Jeśli użyjemy innych bułek, kanapka nie będzie już taka lekka. Może się też okazać zbyt sucha. Prewencyjnie warto więc nie tylko nieco wydrążyć środek, ale też skropić bułkę oliwą.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-07-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: podpatrzony w restauracji :-) juz niestety takich nie robią :-( ale sama potrafię taką bułę wyczarować :-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Ja awokado zawsze polewam odrobiną soku z cytryny i posypuję świeżo mielonym pieprzem, takie jest najlepsze :)
nasse 2013-06-26 11:53:51.404

Pyszne ! Nie pomyslalam nigdy, zeby zrobic kanapke z avocado, w moich posilkach gralo ono zawsze role pasty badz guacamole .
Dziekuje za pomysl :)
~pamelal 2009-08-12 22:54:59.207

awokado na kanapkach to rewelacja! owoc sam w sobie jest mdly, ale jako dodatek zmienia sie nieprawdopodobnie. mniammm.
Rena 2001-11-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałata zielona z awokado i winegretem (wegańska)
Czerwono-zielona sałatka (z pomidorem, awokado i groszkiem) (wegańska)
Zielona sałatka z selera naciowego, awokado i mięty (wegańska)
Krem z zielonego groszku, brokułów i awokado (wegańska)
Sałatka meksykańska, czyli sałata z awokado, mango i winegretem (wegańska)
Zapiekana ciabata z mozarellą, pomidorem i masłem czosnkowym (lakto-wege)
Zielone kopytka (ovo-wege)
Zielone masło (ziołowe) (lakto-wege)
Naleśniczniki zielone brokułowe (bez ograniczeń)
Zielone spaghetti (z pistacjami) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas