7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Frytki z tofu w białym sosie grzybowym



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

200 g tofu

marynata do tofu:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
curry

sos grzybowy:
350 g pieczarek lub boczniaków
cebula
sól
biały pieprz mielony
pieprz cayenne
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka mąki pszennej (najlepiej z pełnego przemiału)
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Tofu pokroić w cienkie paski, posypać solą i pieprzem i włożyć na 30 min. do marynaty sporządzonej z sosu sojowego, soku z cytryny i przyprawy curry. Grzyby pokroić w paski, a cebulę w kostkę.

Na połowie oliwy podsmażyć cebulę, dołożyć grzyby i chwilę razem dusić mieszając. Następnie oprószyć mąką, podlać winem i śmietaną, przyprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem białym i cayenne, dusić 8-10 min.

Kawałki tofu osączyć z marynaty i obsmażyć na pozostałej oliwie. Podawać z grzybami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "maua piegowata"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Łężnie z sosem grzybowym (wegańska)
Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez) (wegańska)
Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska)
Kotlety sojowe z sosem grzybowym z proszku (wegańska)
Naleśniki w staropolskim stylu, z kaszą i sosem grzybowym (bez ograniczeń)
Frytki 1 (wegańska)
Frytki II (wegańska)
Frytki (wegańska)
Pory zapiekane w białym sosie (lakto-wege)
Sos do spaghetti z białą fasolką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas