7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 8 osób

1/2 kg makaronu penne
sól
2 głowy brokułów
3/4 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
10 wielkich ząbków czosnku posiekanych w cienkie plasterki
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki masła
1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w dużym garnku, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Odcinamy różyczki brokułów, łodyżki zachowujemy do innej potrawy. Zagotowujemy wodę i po wrzuceniu brokułów gotujemy je na małym ogniu przez dwie minuty. Odcedzamy, schładzamy zimna wodą, osuszamy i pozostawiamy na boku.

Na dużej patelni rozgrzewamy przez minutę oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, obsmażamy, aż zacznie brązowieć na brzegach (około minuty). Wkładamy brokuły, posypujemy pieprzem i smażymy dwie minuty poruszając patelnią. Dodajemy masło oraz makaron i często mieszając smażymy około 3-4 minut.

Przekładamy potrawę na talerz, posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-04-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Mariola Pokornowska - SP7UTN
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zasadniczo oliwy extra vergine nie należy używać do smażenia, również dlatego że to marnotrawstwo, jak słusznie zauważył(a) qetrab. Czasami przy bardzo krótkiej obróbce (bardziej obsmażanie niż smażenie) można jej jednak użyć. W jakimś programie nt. potraw z Krety widziałam nawet, jak lokalny szef kuchni wypowiadał się, że właśnie na extra vergine należy smażyć, bo tylko to gwarantuje idealny aromat. Jemu oczywiście chodziło o takie obsmażanie. Jednak jak tutaj czytam o rozgrzewaniu oliwy przez minutę, to faktycznie się za głowę łapię. Tym bardziej że czosnek wrzuca się na zimny tłuszcz - inaczej szybko się spali i nie bardzo podzieli się aromatem...
patrycccja 2010-05-06 17:57:29.804

Extra Vergin nadaje sie tylko na zimno:
puszka.pl/txt/tluszcze.jsp
~NaExtraVergineSieNieSmazy 2010-05-06 12:40:12.982

a dlaczego to niby sie nie smazy na oliwie extra vergine? sie smazy, ale jest to marnowanie oliwy, bo obrobka termiczna sprawia, ze traci wlasciwosci i staje sie taka sama jak oliwa rafinowana
qetrab 2010-02-11 10:42:59.25

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z brokułami i parmezanem (lakto-wege)
Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska)
Makaron z brokułami, czosnkiem i rozmarynem (wegańska)
Pióra ogrodnika [Penne dell`ortolano] - makaron z kalafiorem, ziemniakami i parmezanem (lakto-wege)
Penne Brokoli - zapiekanka z brokułami (lakto-wege)
Szpinak z makaronem, brokułami i jajkiem (bez ograniczeń)
Makaron z brokułami, ciecierzycą i sezamem (wegańska)
Makaron spaghetti ze szpinakiem i brokułami (wegańska)
Makaron z brokułami, pomidorami i rozmarynem (wegańska)
Makaron razowy z brokułami i marchewką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas