7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Lasagna

Jest to przepis nadawany kiedys w "Smakoszach-rozkoszach" na Polsacie.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

12 Platow lasagne Barilla (nie wymaga wczesniejszego gotowania, moľna je wrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosem beszamelowym przed zapiekaniem)
400 g Sera zoltego

Sos bolonski:
1 Cebula
3 Zabki czosnku
1 Puszka pomidorow bez skorek (lub 2 male /70 g/ puszki przecieru pomidorowego)
1 Marchewka
1 Pietruszka
1/4 Selera
2 Liscie laurowe
4 Lyzki oliwy
oregano, sol, pieprz zielony

Sos beszamelowy:
800 ml. Mleka (przegotowane)
80 g Masla
1 Lyzka maki
Sol, Pieprz, galka muszkatalowa

Przygotowanie:

Sos bolonski:
Cebula drobno kroimy, a nastepnie smazymy na oliwie do zeszklenia, 3 cale zabki czosnku,troche oregano, smazymy na wolnym ogniu. Dodajemy 1/2 pomidorow, pieprz zielony, cala marchewke (mozna przekroic na 4 czesci ) i pietruszke (na pol) oraz seler, 2 liscie laurowe - gotujemy 15 minut pod przykryciem (ja to robie na patelni - pasuje idealnie). Pod koniec dodajemy druga czesc pomidorow. Chwile gotujemy. Wyjmujemy czosnek, marchew, pietruszke, seler, liscie laurowe (nie sa juz potrzebne).
Sos beszamelowy: Rozpuszczamy maslo w cieplym garku (nie na ogniu) dodajemy lyzke maki, lyzeczke soli, cale mleko, odrobine galki muszkatalowej. Zagotowac.
W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos bolonski, ser zolty tarty. Ukladamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamy pozostala ilosc sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (niekoniecznie). Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C. Smacznego !!!

Wskazówki i uwagi:

przerobione na wege
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"Artulino" artulino@polbox.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Kocham billiego Joe Armstronga on jest moim ulubionym daniem;)
~Daria 2005-10-16 00:00:00.0

Ah, uwielbiam to.. to ulubione danie Billiego Joe Armstronga z Green Day.. ahh dlatego to kocham! :)
~Alexa 2005-02-18 00:00:00.0

Ten przepis jest bardzo superowy ponieważ wychodzi z niego pyszna lasagne !polecam wszystkim chetnym nie bedziecie tego żałować !Obiecuje wam pędziecie bardzo zadowoleni !!
~Karusek 2003-11-17 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Lasagna z dynią (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas