7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Krokiety orientalne (z farszem na bazie kapusty i marchewki)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

naleśniki:
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta słodkiej papryki
łyżka oleju i ew. jeszcze trochę do smażenia
szklanka mleka
szklanka wody
mąka (może być mieszanka białej i razowej)

nadzienie:
1/4 małej kapusty (najlepiej włoskiej)
2-3 marchewki
seler
1-2 cebule
sól
pieprz ziołowy
sos sojowy
imbir (najlepiej świeży, starty na drobnej tarce, ale suszony w proszku też ujdzie)
bazylia
oregano
jarzynka
olej do smażenia

panierka:
jajko
bułka tarta

Przygotowanie:

Ubić białko, dodać cukier, sól i paprykę, zmiksować. Dodać żółtko, olej, mleko, wodę oraz mąkę, tyle ile zabierze, ciasto ma być dosyć rzadkie. Usmażyć cienkie naleśniki, jeżeli mamy teflonową patelnię, to dodatek oleju do ciasta powoduje, że podczas smażenia nie trzeba używać tłuszczu.

Kapustę zetrzeć na grubej tarce (ja używam malaksera), ugotować do miękkości, odcedzić. Marchewki i seler zetrzeć na grubej tarce, usmażyć na oleju do miękkości. Osobno usmażyć drobno posiekaną cebulę. Do marchewki i selera dodać kapustę i cebulę, dodać imbir, sos sojowy i resztę przypraw, podsmażyć. Masa powinna być dosyć ostra i słona.

Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać, obtaczać w jajku i w bułce tartej, smażyć na rumiano. Podawać z surówką.

Wskazówki i uwagi:

Krokiety bez panierki można mrozić.
Nadesłał(a) Silver, dnia: 2001-05-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Farsz ze słodkiej kapusty do naleśników czyli krokietów (wegańska)
Krokiety z kapustą i grzybami (ovo-wege)
Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)
Krokiety z kapustą kwaszoną i pieczarkami (wegańska)
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej (wegańska)
Farsz z botwinki z bryndzą - do pierogów, naleśników, krokietów (lakto-wege)
Farsz z soczewicy z oliwkami i czosnkiem - do krokietów (wegańska)
Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki) (lakto-wege)
Kotlety z kapusty kiszonej i marchewki (ovo-wege)
Surówka z białej kapusty i marchewki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas