7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ziemniaki z kalafiorem lub kapustą w sosie pomidorowo-jogurtowym

Ostre, ale lekko uspokajające :) Im bardziej gorące, tym lepiej smakuje.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
średni kalafior albo nieduża młoda kapusta
5 dużych dojrzałych pomidorów
2 jogurty naturalne bez cukru (w sumie około 0,3l)
olej neutralny do smażenia (jakieś 1/4 szklanki)
1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę (1cm), a kalafior podzielić na nieduże różyczki. Jeśli użyto kapusty, to poszatkować dowolnie.

Rozgrzać średnio olej, dosypać chilli, zamieszać, dodać ziemniaki i smażyć na niedużym ogniu często mieszając, bo przywierają. Po mniej więcej 5 minutach wlać tyle wody, żeby ledwo przykryła ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, a potem dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie, ale całe :)
W oddzielnym garnku zrobić to samo z kalafiorem/kapustą, tyle że zamiast wody dodać sparzone i pokrojone pomidory. Przykryć i dusić do chrupkości.

Wymieszać zawartość obu garów, osolić, dodać jogurt, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut pod przykryciem. I już!

Wskazówki i uwagi:

Ważne, aby ziemniaki się nie rozwaliły, ale też żeby nie były twarde. Z moich eksperymentów wynika, że najlepiej nadają się do tego odmiany uniwersalne (irys, irga), bo się nie rozgotowują i dobrze chłoną sosy. Co do kalafiora, to też nie powinien się rozlecieć - przydałoby się, żeby był 'chrupki'.

Ilość wody, pomidorów i jogurtu jest z sumie dowolna - jak będzie ich sporo, to wyjdzie niezła zupka.
Nadesłał(a) melville, dnia: 2001-05-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: jest to połączenie kilku przepisów z "Kuchni Kryszny" by Adiraja dasa, więc nie wiem, czy to mój twór czy nie...
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wyszło super!! Zamiast chilli dodałam slodką paprykę i curry. Wychodzi dosyć sporo, ale znika z talerza równie szybko. ;)
~Joanna 2012-12-07 00:24:50.819

zrobiłam, wyszło bardzo smaczne danie :) moje pomidory nie były naprawdę dojrzałe i dobre, więc dorzuciłam do sosu trochę cukru, żeby zrównoważyć ich kwaskowatość.
Aya 2012-10-13 15:12:20.578

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Smażony kalafior z sosem jogurtowym (bez ograniczeń)
Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege)
Ryż curry z sosem pomidorowo-jogurtowym (lakto-wege)
Zapiekanka: ziemniaki w sosie jogurtowo-cebulowym (lakto-wege)
Kalafior z pieczarkami zapiekany pod sosem pomidorowym (lakto-wege)
Kalafior z brokułem i ziemniakami w sosie curry (lakto-wege)
Pomidorowa impresja na temat kalafiora (kalafior w sosie pomidorowym) (wegańska)
Sos jogurtowy (lakto-wege)
Kalafior z imbirem i ziemniakami (wegańska)
Żółty sos jogurtowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas