7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kukurydza gotowana w kolbach

Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)

Średnia ocena: [5.0 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [39]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kolby kukurydzy obrane z liści (mogą być mrożone)
trochę oliwy, oleju (najlepiej zimnotłoczonego) lub masła
sól

Przygotowanie:

Kolby można przełamać na połówki - pójdzie to łatwiej niż wszelkie próby przekrawania nożem. Kto próbował ten wie :D

Można gotować:

* tradycyjnie, w garnku: pod przykryciem, w NIEosolonej wodzie, przez 10-15 min. od momentu zagotowania wody.

* na grillu: posmarować masłem, posolić, owinąć w folię aluminiową i piec na grillu ok. 45 min. co jakiś czas obracając. Zamiast w folii można piec w liściach - świetnie sprawdzają się jako naturalna osłona.

* w mikrofali: w odpowiednim naczyniu, zalane wodą (mało, niecała szklanka) gotować. Jeśli mikrofala nie jest wyposażona w talerz obrotowy, nie zapominać o obracaniu. Czas gotowania w mikrofali zależy od ilości jedzenia. Jedną kolbę gotujemy ok. 5 min. Każda dodatkowa kukurydza to ok. 2 dodatkowe minuty. Po ugotowaniu odczekać jeszcze parę minut nie wyjmując kukurydzy z mikrofali.

Podawać polane oliwą/olejem (lub posmarowane masłem) i posolone do smaku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-07-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: W niektórych miastach Rumunii kobiety sprzedaja taką kukurydzę w garach na ulicy. Podobno tak też jest u nas na Mazurach. Nie wiem, bo jeśli wyjeżdżałam, to w góry albo nad morze :-) Czasy gotowania podałam z opakowania kukurydzy mrożonej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

polecam wodę trochę posłodzić, zamiast solić. cukier w wodzie podkreśla słodycz kukurydzy, solimy już po ugotowaniu :)
majczi 2015-07-31 11:13:32.899


Dwie kolby kukurydzy opłukałam, ułożyłam na talerzu i przykryłam drugim talerzem - 7 minut na 100% mocy. kukurydza polana odrobiną oliwy i lekko osolona. Znakomita. Polecam.
Dana 2013-10-29 14:22:49.225

Kukurydzę młodą gotuje się maks. 10 minut, na średnim ogniu, wrzucając do gotującej się wody. Potem twardnieje.
moritura 2012-08-03 16:14:02.198

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach (lakto-wege)
Kukurydza pieczona na grillu (wegańska)
Popcorn (prażona kukurydza) z bakaliami (wegańska+miód)
Świeża kukurydza duszona z warzywami (wegańska)
Kukuryku (kukurydza) z masłem orzechowym (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z jajkami, porem, kukurydza i fasolą (ovo-wege)
Nadziewane pieczarki i czosnkowa pieczona kukurydza (wegańska)
Kukurydza delikatna a masłem pachnąca (grill) (wegańska)
Babka gotowana (ovo-wege)
babka gotowana 1 (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas