7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pyry zapiekane a la saovignon :)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ziemniaki
mleko
kwasna smietana
sol
pieprz
galka muszkatalowa
ser zolty

Przygotowanie:

Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm - najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa (najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla). Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-06-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"Jader"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja znam te potrawe pod zupelnie inna nazwa: gratin dauphinois; i nie uzywam
kwasnej tylko slodka smietane; i nie zagotowuje tego tylko ukladam ziemniaki w
zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem, co pare warstw ziemniakow dodaje
rozgniecionego czosnku, zalewam to przyprawionym mlekiem ze smietana (sol,
pieprz i galka)tak zeby mleko przykrylo ziemniaki i wstawiam na okolo godzine
do piekarnika (180-200°). po godzinie mleko i smietana powinny odparowac a ziemniaki powinny sie ugotowac. Uwaga kipi, totez podkladam kawalek folii aluminiowej, zeby sie nie meczyc potem z szorowaniem piekarnika i moze sie przypalac ta wierzchnia warstwa ziemniakow. Kiedy sie tak dzieje przykrywam kawalkiem folii albo przykrywka, niektore formy zaroodporne maja. Nie zawsze posypuje serem, bez sera tez jest fajnie.
~cookingcorner@poczta.onet.pl 2001-06-02 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekana z soi (lakto-wege)
Zapiekany tost (lakto-wege)
Grzyby zapiekane (lakto-wege)
Brzoskwinie zapiekane (bez ograniczeń)
Bakłażany zapiekane (bez ograniczeń)
Fasola zapiekana (wegańska)
Kalafior zapiekany w serze (lakto-wege)
Bakłażany zapiekane z grzybami (lakto-wege)
por zapiekany w zupie (lakto-wege)
Zapiekane kanapki z serami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas