7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Biała kawa czyli Inka z mlekiem

Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)

Średnia ocena: [5.0 z 18 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [21]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kawa zbożowa (inka) LUB rozpuszczalna kawa z cykorii (bezglutenowa) [*] - 2-3 łyżeczki, nieco czubate
wrzątek - 2/3 szklanki
mleko sojowe lub krowie - 1/3 szklanki
ew. jakieś słodziszcze (cukier, słód, co kto chce i ma)

Przygotowanie:

Kawę wsypać do kubka, zalać wrzątkiem gdzieś do 2/3 wysokości, wymieszać. Dopełnić mlekiem.

Ja lubię taką, ale większość osób pewnie będzie wolała jeszcze czymś dosłodzić :) Można też zamiast naturalnego mleka sojowego użyć napój waniliowy, np. Alpro - sam w sobie jest już słodzony.

Wskazówki i uwagi:

[*] Testowałam białą kawę z kawą z samej palonej cykorii - jest równie dobra! :) Inne kawy, w szczególności z topinambura i żołędzi nie bardzo się nadają (pierwsza za delikatna, druga okropnie gorzka - tylko dla smakoszy ;)).

Smak kawy zależy od mleka - musi być smaczne, żeby biała kawa też była dobra. Ja używam tylko Alpro lub Provamelu. Inne (zwłaszcza Polgrunt, ale też niestety inne polskiej produkcji) mają posmak, chyba od lecytyny, którego nie lubię. Wg. mnie nadają się tylko do robienia ciasta czy naleśników, ale na pewno nie do picia.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-06-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pomysł pochodzi z "Kuchni harcerskiej", wyd. Horyzonty '72
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

smak dzieciństwa, muszę koniecznie spróbować z mlekiem roślinnym, od tak dawna nie miałam tego przysmaku w ustach!
TygryseG 2013-10-22 18:18:27.749

polecam dodać jeszcze łyżeczkę gorzkiego kakao, z mlekiem waniliowym (ale też zwykłym sojowym) smakuje cudownie i nie trzeba już niczym słodzić dodatkowo :).
majczi 2013-10-20 11:33:20.088

ja robię kawę z łyżeczki kawy rozpuszczalnej i łyżeczki inki korzennej, zalewam wrzątkiem do około 3/4 - 4/5 kubka i dolewam waniliowe mleko z biedrony
tiny 2013-04-10 01:08:35.303

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kawa chłodzona mlekiem (lakto-wege)
In(n)a kawa - z mlekiem i czekoladą (wegańska)
Plyndze z gzikiem, czyli placki ziemniaczane z białym serem (lakto-wege)
Kawa rumowa (lakto-wege)
Kawa mrożona (lakto-wege)
Kawa po angielsku (lakto-wege)
Czekoladowa kawa (wegańska)
Kawa ananasowa (bez ograniczeń)
Kawa po polsku (ovo-wege)
Kawa po jawajsku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas