7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Soki owocowe na zimę - II sposób (sokownik)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

owoce - mogą być różne, np. wiśnie, porzeczki, aronia, maliny
woda
cukier - 100-300 g na 1 litr soku [*]
+ butelki

Przygotowanie:

Do najniższej części garnka wlewam odpowiednią ilość wody, np. połowę. Do górnej części wkładam owoce, zasypuję cukrem i szczelnie zamykam. Ustawiam na gazie, żeby woda ciągle wrzała.

Po jakimś czasie z wężyka zacznie wypływać sok, który należy wlewać od razu do wyparzonych wcześniej butelek i natychmiast zakręcać (zakrętki tez muszą być wyparzone). Jeśli zakrętka będzie po krótkim czasie wklęsła, tzn. butelka dobrze się zamknęła.

Wskazówki i uwagi:

[*] Ilość cukru zależy od upodobań. Ja daję tyle, żeby było słodkie. Do czarnej porzeczki na 1 litr soku daje około 200 g cukru, do malin 100-150 g, do wiśni nawet 300 g, a do aronii 250-300 g.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Jola L-L
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soki owocowe na zimę - I sposób (z podgotowaniem i leżakowaniem) (wegańska)
Soki owocowe na zimę - III sposób, babciny (z leżakowaniem w cukrze) (wegańska)
Canellones na tysiąc sposobów (bez ograniczeń)
Galaretka porzeczkowa (na zimę) (wegańska)
Sok malinowy na zimę (wegańska)
Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)
Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege)
Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas