7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bliny litewskie "Zemaicziu" (z gotowanych ziemniaków z farszem grzybowym)

Potrawa litewska - w oryginale Žemaičių blynai. Farsz bezmięsny to nie jest już danie tradycyjne, a tylko twór fantazji Bożenki.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
ziemniaki
jajko [w wer. wegańskiej można pominąć lub dodać łyżkę mąki sojowej]
mąka
sól
ew. jakieś przyprawy

farsz:
dowolne grzyby - pieczarki, kurki lub mieszanka innych leśnych
cebulka
sól
inne przyprawy

Przygotowanie:

Ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie. Odczekać aż wystygną i rozetrzeć albo przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do tej masy dodać jajko lub dwa [lub mąkę sojową]. Ciasto powinno być takie, żeby dało się z niego zlepić placki. Ciasto zazwyczaj się lepi do rak, tu pomocna jest mąka. Jak ktoś sobie życzy, to do ciasta można dodać jakieś przyprawy.

Farsz: Proponuje najzwyczajniej usmażyć (poddusić) grzybki z cebulką i użyć tego jako farszu, tylko bez tego grzybowego soku, który powstanie podczas smażenia. Ten sok dodaję później np. do sosu śmietanowego, zresztą grzyby też, jeżeli zostaną.

Jak już wszystko mamy, to zaczynamy formowanie blinów. Bierzemy ciasto ziemniaczane, robimy na jednej dłoni taki duży placek, na który kładziemy trochę farszu, i całość przykrywamy ciastem, zawijając brzegi lub dodając ciasto z miski. Trzeba tylko uważać, aby brzegi dobrze się posklejały i farsz nie wypadał. W efekcie powinien wyjść taki dosyć gruby (ok. 1,5 cm), płaski placek, który trzeba obtoczyć w mące.

Smaży się te bliny na gorącym oleju do złotego koloru.

Wskazówki i uwagi:

Proponuję podawać polane śmietaną [to juz w wer. lakto-] lub jakimś sosem, do tego dobrze pasuje surówką. Skanaus, czyli smacznego po litewsku.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bozenka z Wilna
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Uszka z farszem grzybowym (ovo-wege)
Gołąbki z farszem ziemniaczano-jaglano-grzybowym (wegańska)
Młode ziemniaki na sposób litewski (lakto-wege)
Kołduny litewskie (z farszem z granulatu sojowego) (wegańska)
Gotowane ziemniaki faszerowane szpinakiem (wegańska)
Pierogi orkiszowe z farszem z pokrzywy i ziemniaków (wegańska)
Bliny na piwie (ovo-wege)
Bliny po chłopsku (bez ograniczeń)
Bliny popularne (bez ograniczeń)
Bliny drożdżowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas