7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ogórki konserwowe powalające na kolana

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ogórki - małe i cienkie
do każdego słoika:
- 3 ziarnka pieprzu
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczkę gorczycy
- kawałek korzenia chrzanu
- trochę kopru (kwiatek)
ew. świeża, czerwona papryka (niekoniecznie)

zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
3/4 szklanki octu (10%)

Przygotowanie:

Najpierw przygotować zalewę w podanych powyżej proporcjach.

Ogórki ułożyć w słojach (ja używam każdego rozmiaru słoików, jaki mi wpadnie w ręce, nawet takie od dżemu). Do każdego słoja wrzucić dodatki. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoje, gotować 5 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Grazyna
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo lubię ogórki konserwowe. Lubiłam nawet jako dziecko. Chociaż mama zawsze pilnowała, żebyśmy zjadły tylko trochę, bo wiadomo - ocet, a właściwie zawarty w nim kwas octowy, do zdrowych nie należy. Więc postanowiłam spróbować z octem jabłkowym - jako jedyny z octów zawiera kwas jabłkowy, a nie octowy. Niestety eksperyment nie całkiem poszedł po mojej myśli... Ogórki nie smakują prawidłowo, ich smak jest za słaby, mało kwaśny... a w dodatku ogórki z czasem zbielały ;D No nie całkiem, ale znacznie. Bardzo to wszystko dziwne ;) Może to nie wina octu jabłkowego, tylko octu tego producenta? O dziwo był kwaskowo-słodkawy.... A wy macie w tym temacie jakieś doświadczenia?
patrycccja 2012-08-23 18:49:02.733

po jakim czasie można te ogórasy wszamać ze smakiem? muszą się przegryźć pewnie?
orzechova 2011-08-02 14:55:35.017

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ogórki konserwowe (wegańska)
Ogórki konserwowe przerobione na ostro (wegańska)
Kiszone ogórki (wegańska)
Ogórki małosolne (wegańska)
Ogórki małosolne z chrzanem (wegańska)
Marynowane ogórki z sezamem (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)
Ogórki chilli do słoików (wegańska)
Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas