7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka "szwedzka" ogórkowo-cebulowa (do słoików)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ogórki, grubsze są lepsze
cebula - 1/3 ilości ogórków
liście laurowe
pieprz w ziarenkach lub mielony
ziarna gorczycy
koper razem z baldachimami (nasiona mają silniejszy aromat niż listki)
ew. czosnek świeży
olej lub oliwa

zalewa:
1 szkl. octu 6%
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 pełna łyżka soli

Przygotowanie:

Ogórki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Powkładać do słoików przekładając ogórki cebulą i koprem. W połowie dołożyć dodatkowo liść laurowy, kilka ziaren lub szczyptę pieprzu, 1-2 łyżeczki gorczycy i ew. pół ząbka czosnku.

Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Ostudzoną zalewą zalać ogórki. Na wierzch wlać stołową łyżkę oliwy.

Pasteryzować - po zagotowaniu gotować 15 min. Po wyjęciu dokręcić pokrywki, stawiać do góry nogami i tak zostawić do ostygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Ogórków nie obierać ze skórki.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: kompilacja przepisów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska)
Sałatka ogórkowo-twarogowa (lakto-wege)
Sałatka ogórkowa z fetą (lakto-wege)
Sałatka ziemniaczano-ogórkowa (wegańska)
Sałatka bananowo-ogórkowa (wegańska)
Chutney śliwkowo-cebulowy z rodzynkami (do słoików) (wegańska)
Sałatka z kapusty do słoików (wegańska)
Sałatka z cukinii (do słoików) (wegańska)
Sałatka cebulowa w sosie miętowym (wegańska)
Sałatka cebulowa z pomidorem i natką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas