7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chutney z gruszek

Chutney podajemy z chlebkami indyjskimi jako przystawkę lub oryginalny dodatek np. do serów.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

5 lekko kwaśnych gruszek
2 świeże ostre papryczki
40 g masła lub ghee (można zastąpić olejem)
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki cukru z trzciny cukrowej
1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. Z papryczek odrywamy szypułki, wybieramy nasiona, kroimy w paseczki. Jeśli nie mamy gotowego ghee, przygotowujemy je sami: rozpuszczamy masło na bardzo małym ogniu, a gdy wystygnie, zdejmujemy z powierzchni biały nalot.

Rozgrzewamy tak przygotowany tłuszcz na patelni, rumienimy pokrojone papryczki z gorczycą i kminkiem. Dodajemy gruszki i kurkumę. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy cukier z trzciny i sok z limonki. Czekamy do momentu, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy sos do wystygnięcia.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 8/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chutney z pomidorów (wegańska)
Chutney brzoskwiniowy (wegańska)
Tarta z gruszkami (bez ograniczeń)
Kulkowy chutney z dyni (wegańska)
Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska)
Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska)
Chutney imbirowy do słoików (wegańska)
camembert z gruszkami i pistacjami (lakto-wege)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)
Zupa dyniowa z gruszkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas