7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chleb żytni cebulowy na zakwasie



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 podłużne bochenki ok. 35 cm

zakwas:
2 garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka

chleb:
1 kg mąki żytniej
100 g zakwasu
ok. 3/4 l letniej wody
20 g drożdży
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta zmielonego kardamonu
4 średnie cebule
2 łyżki oliwy
+ mąka do wysypania blachy

Przygotowanie:

Zakwas:
Zmieszać dwie garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka. Naczynie z zakwasem przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu.

Po dwóch dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim, nadaje się do użytku. Jeżeli pachnie octem - nie. Może się tak zdarzyć, gdy temperatura 30-35 stopni jest przekraczana albo nie utrzymana.

Chleb:
Połowę mąki wsypać do miski. Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami, dodać do mąki, wymieszać, pozostawić na noc pod przykryciem.

Do zakwaszonego ciasta dodać sól, pieprz, kardanom, pozostałą mąkę i zagniatać. Wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Cebulę posiekać bardzo drobno. Połowę zarumienić na oliwie i dodać do ciasta razem z surową cebulą. Zagnieść ponownie.

Uformować 3 podłużne bochenki ok. 35 cm i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Pozostawić pod przykryciem na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wierzchy chlebów posmarować wodą i naciąć kilkakrotnie na ukos. Ściany piekarnika skropić filiżanką wody. Piec na najniższym poziomie około 30 min.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2001-08-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gombek
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zakwas może pachnieć octem, to go nie dyskwalifikuje. dopiero gdy mocno śmierdzi, tak, że się nie da wytrzymać i pojawia się pleśń, to wyrzucamy. Tylko wg mnie dwa dni to za mało, by mieć wartościowy, mocny zakwas, na którym wyrosnie chleb. Potrzeba co najmniej 4-5 dni, a i tak pierwsze wypieki mogą być jak cegła.
~Ani 2008-07-04 18:27:59.189

ja nie jestem autorem tego przepisu, skads go przepialam, dokladnie juz nie pamietam skad, to samo dotyczy innych przepisow chlebowych umieszczonych tu przez wojmata a sygnowanych moim nickiem. pozdro.
~gombek 2001-10-26 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska)
Zupa-krem cebulowa z grochem i grzankami czosnkowymi z chleba żytniego (wegańska)
Chleb na zakwasie z płatkami i ziarenkami (wegańska)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem (wegańska)
Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska)
Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas