7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chłodnik litewski z ogórkiem i pomidorem



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1/2 litra zsiadłego mleka
1/2 litra kwaśnej śmietany
botwina
pęczek szczypiorku
ogórek
pomidor
burak surowy dla nadania zupie koloru

łyżeczka octu lub soku z cytryny
sól
cukier

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę mieszamy razem i ubijamy, aż na wierzchu pokażą się pęcherzyki.

Botwinę kroimy, gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu lub soku z cytryny, odrobiny soli i cukru. Dodajemy do wywaru pokrojony szczypiorek, pokrojony ogórek i pomidor. Mieszamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Dla uzyskania czerwonego koloru do przygotowanego chłodnika wkładamy na kilka minut przekrojony na pół burak. Podajemy schłodzony.

Wskazówki i uwagi:

Przerobione na wege.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 8/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik litewski z ogórkiem i rzodkiewkami (bez ograniczeń)
Chłodnik z kefiru, ogórków i pomidorów (lakto-wege)
Chłodnik litewski z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Wegański, kremowy chłodnik litewski (wegańska)
Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski z ogórkami, czosnkiem i fetą (lakto-wege)
Fantastyczny chłodnik litewski na słodkiej śmietance (bez ograniczeń)
Chłodnik z ogórków małosolnych (lakto-wege)
Chłodnik wiosenny z rzodkiewką i ogórkiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas