7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Strączkowa pasta do kanapek

Pastę można robić na zapas - w słoiczku w lodówce zachowuje świeżość przez 3 dni. Jest bardzo, bardzo smaczna do kanapek z ciemnym chlebem i z plastrami pomidorów. Polecam wszystkim wegetarianom, którzy, tak jak ja, nie chcą jeść sera, a lubią kanapki.

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

szklanka dowolnej (suchej) fasoli lub soczewicy
olej (1-2 łyżki)
sól
przyprawy: proponuję czosnek do fasoli, a natkę pietruszki i łyżkę wegetariańskiego bulionu instant do soczewicy

Przygotowanie:

Fasolę przed ugotowaniem należy moczyć - min. 6 godzin w zimnej wodzie lub - gdy nie mamy czasu, zanurzyć w zimnej wodzie, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 1 godz, a potem gotować do miękkości. Fasolę lub soczewicę gotujemy "na miękko" w nieosolonej wodzie.

Ugotowane ziarna odcedzamy i miksujemy w mikserze z 1-2 łyżkami oleju, solą i ulubionym przyprawami.
Nadesłał(a) ~a.gortatowicz@inetia.pl, dnia: 2001-08-24 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Witam,
Chciałbym Państwu zasygnalizować: Na stronach 88-91 książki kucharskiej Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu” (wydanie rozszerzone i uaktualnione z 2014 roku) znalazłem ważne informacje dotyczące przygotowywania (moczenia i gotowania) roślin strączkowych.
Na tych stronach jest zamieszczony rozdział tej książki: „Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze”.
Autorka książki wszystkie te przepisy sprawdziła praktycznie w kuchni. Dzięki stosowaniu diety bezmięsnej odzyskała zdrowie po przebytej chorobie nowotworowej.
Może warto poszukać tej książki w bibliotece i sprawdzić?
Pozdrawiam,
roszrysz
ryszrosz.blogspot.com
roszrysz 2015-08-16 18:52:12.525

dobra jest ta pasta i ekonomiczna, ja zazwyczaj robię z resztki fasoli lub ciecierzycy, którą gotowałam do obiadu. fasola powinna być naprawdę miękka, żeby pasta nie była sucha - nie potrzeba wtedy dodawać dużej ilości oleju.
majczi 2011-11-13 12:36:25.546

Zrobilem z soczewicy cebulka. Dobre. Polecam
~turiam 2011-08-17 20:03:40.602

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kanapki z pastą jarzynowo-strączkową (wegańska)
Fasolkowa pasta do kanapek (wegańska)
Pasta z soczewicy (strączkowa) do chleba (zbożowy) ;-))) (wegańska)
Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
Pasta serowo-orzechowa do kanapek i krakersów (bez ograniczeń)
Pasta sojowa do kanapek, z musztardą i serkiem (bez ograniczeń)
Pasta sezamowo-daktylowa do kanapek, tostów, naleśników (wegańska)
Pasta grochowo-czosnkowo-pietruszkowa na kanapki (wegańska)
Szybka pasta na kanapki (z fasolki konserwowej) (wegańska)
Pasta z białej fasoli z czosnkiem i pieprzem z zalewy (do kanapek) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas