7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pizzowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-pomidorowym

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 20 szt.

ciasto:
50 g drożdży
100 g płynnej margaryny
200 ml wody
900 ml (3 i 3/5 szkl.) mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli

nadzienie:
4 cebule
3 ząbki czosnku
4 pomidory (poza sezonem mogą być pomidory z puszki)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
2 łyżki margaryny do smażenia

jajko do posmarowania wierzchu
ser do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: Podgrzać margarynę i wodę do 37°C, włożyć drożdże i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na 45 min.

Nadzienie: Wszystko drobno pokroić i usmażyć na patelni, po czym wystudzić.

Ja robię sobie 20 kulek w miarę równych i wałkuję każdą, nakładam nadzienie, zlepiam do dołu, smaruję jajkiem, na to żółty starty ser i do pieca. Piec w 220°C aż będą ładnie rumiane (ok. 15 min.).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Adiola
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bułeczki są przebojem w mojej rodzinie już od kilku miesięcy!!! Piec je muszę nawet w najgorszy upał niestety ...
Ja też robię farsz na skróty -z pomidorów (nomen omen) z puszki, ostatnio najczęściej z papryką nie cebulą, czasem tez dodaje ser od razu do farszu.... mniaaaaam :)
magi104 2010-07-20 14:25:35.95

Rewelacja! Pyszne na ciepło zaraz po upieczeniu, równie pyszne na drugi dzień. Wzięłam na zajęcia zamiast kanapek, ale się nie najadłam, bo mi koledzy wyżarli - tak więc z bułeczkami na wynos uwaga!
Parę słów o przepisie. Po pierwsze ciasto - skąd te śmieszne decylitry? Funkcjonuje jeszcze coś takiego? Ja roztopiłam masło, do tego wlałam niecałą szklankę wody i dodałam reszte składników, mąkę na końcu - dosypywałam tyle,aż zrobiło się ładne ciasto, które nie klei się za bardzo do palców. Farsz- zamiast 4 surowych pomidorow (są jeszcze za drogie) dałam pokrojone pomidory w puszce (1 puszke), dodalam 1 cebule wiecej niz w przepisie i wkroiłam resztkę papryki z lodówki. Piekło mi się ponad pół godziny. Ciasto wychodzi tak dobre, ze nastepnym razem z połowy porcji zrobie bułeczki na słodko z jagodami.
~gabi 2005-05-23 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Nadzienie pomidorowo bazyliowe (lakto-wege)
Zupa serbska: pomidorowo-cebulowa z ryżem i groszkiem (lakto-wege)
Zupa cebulowo-pomidorowa z serem lub grzankami (lakto-wege)
Dziki ryż z salsą pomidorowo-cebulową na zimno (lub gorąco) (wegańska)
Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Chrupiące bułeczki (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Bułeczki kajzerki (wegańska)
Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege)
Bułeczki ze smażonymi karczochami (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas