7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami

Edyta Szajnóg: "Polecam, bardzo oryginalny smak".

Średnia ocena: [4.6 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

6 dużych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie - ważne!
skórka pomarańczy
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
+ tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 3x3cm), wrzucić do dużego garnka, dorzucić rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczy, zasypać 1/2 szkl. cukru. Wstawić na godzinę do lodówki.

Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Ubić jajka z resztą cukru.

Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. 1/3 mąki wymieszać z jabłkami, resztę z ubitym jajkiem. Następnie wymieszać masę z jabłkami, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy (i obsypanej tartą bułką) i piec ok. 40 min. Ciasto powinno mieć kolor brązowy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Edyta Szajnóg
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Wiele lat temu piekłam to ciasto bardzo często. Znakomite cisto... Przepis był w "złotym zeszycie", który gdzieś niestety wsiąkł.
Wspaniale, że ktoś dodał zdjęcie! Dzięki temu znalazłam przepis na puszce! To mój szczęśliwy dzień!
Rena, chwała Ci za to, jesteś kochana... Zauważyłam, że wiele lat temu poświęciłaś mnóstwo czasu i pracy i zamieściłaś ogromną ilość wspaniałych przepisów, które bardzo chciałabym wypróbować i mam nadzieję, że w końcu mi się to uda :)
Dana 2013-12-15 14:54:22.693

Bardzo dobre! Szczególnie to połączenie jabłek z orzechami włoskimi jest fajne. Piekłam 40 minut w temperaturze 200 stopni i trochę się przypiekło od spodu, następnym razem zmniejszę temperaturę. Ciasto rzeczywiście nie jest zbyt słodkie, ale to akurat jest jego atut.
ryfka 2009-07-24 19:55:39.649

ciasto super!sok nie powstał więc nic nie odlewałam.
polecam wszystkim-bo łatwe do wykonania!zgodnie z tym co przeczytałam w poprzednim komentarzu że ciasto nie jest za bardzo słotkie dodałam jeszcze 1/3 szkl.cukru więcej.
pieklam godzinę.
~nika 2009-07-20 23:40:06.671

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto owsiane z jabłkami (wegańska+miód)
Ciasto ucierane z jabłkami (bez ograniczeń)
Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
Jabłecznik / ciasto z jabłkami (wegańska)
Ciasto z cukinii z bakaliami (ovo-wege)
Wigilijne ciasto z bakaliami (bez ograniczeń)
Pyszne śniadanie z kaszy jaglanej (z bakaliami i jabłkiem) (lakto-wege)
Deser z pszenicy/żyta z jabłkami i bakaliami (wegańska)
Ryż na słodko - z jabłkami, bakaliami i herbatnikami (wegańska)
Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas